Sağlık

Nefes darlığı ile uyanmak uyku apnesine neden olabilir

Uyku apnesi, uyku sırasında solunumun durması olarak tanımlanır. Apnenin kendine has tipleri olduğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Ziya Saltürk, “Uyku apnesinin 3 tipi vardır. En yaygın olanı obstrüktif uyku apnesi olarak da bilinen obstrüktif uyku apnesidir. Bu, hava yolundaki kaslar gevşeyip hava yolunu kapattığında meydana gelir. Kişi uyku sırasında nefes almayı bırakırsa (partnerler bunu sıklıkla fark eder), nefes darlığı ile uyanırsa veya yüksek sesle horlarsa uyku apnesinden şüphelenilebilir. Uyku apnesini önlemek için düzenli antrenman yapılmalı, yatma saatine yakın sakinleştirici ilaçlar alınmamalı, doğru beslenerek ideal kilo korunmalıdır.

Uyku apnesinin birçok belirtisi olduğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Bazen apneler fark edilmez ama eğer hasta sabahları yorgun uyanıyorsa, gün içinde konsantrasyon sorunu yaşıyorsa, uykuya dalıyorsa, sabahları ağız kuruluğu çekiyorsa, geceleri sık sık uyanıyorsa ve çok terliyorsa uyku apnesinden şüphelenebilir. . Bazen kilo verememe, diyabet veya hipertansiyonu kontrol edememe belirtiler arasındadır.

Uyku apnesi her yaşta ortaya çıkabilir.

Apnenin bilinenin aksine sadece kilolu veya obez kişilerde görülmediğini vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Ziya Saltürk, “Uyku apnesi her yaşta görülebilir. Uyku apnesi genetik yatkınlık, hava yolu problemleri, burun tıkanıklığı, büyük bademcikler, kısa ve kalın boyun gibi durumlarda ortaya çıkabilir. Özellikle çocuklarda uyku bozukluğu ya da açık ağız uyumsuzluğu olduğunda uyku apnesinden şüphelenilmelidir. Apne erken bir girişimle düzeltilebilir. Göz ardı edildiğinde çocuğun gelişimi etkilenir, boyu ve kilosu artmaz ve başka sağlık sorunları ortaya çıkabilir.

İdeal kiloda olmak uyku apnesini önler

Uyku apnesinin bazı kişilerde sanılanın aksine yan yatınca ortaya çıktığını söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Ziya Saltürk, “Düz yattığınızda hava yolu tıkanıklığı daha kolay oluyor. Muayene sonrası sadece düz yatarken apne olduğu saptanan hastalarda düz yatmayı önleyici tedbirler alınabilir ancak bu her hasta için geçerli değildir. Ayrıca hastaların sigara içmemeleri ve kullanılıyorsa bırakmaları önerilir. Bununla birlikte, diyete dikkat etmek ve ideal kiloda olmak da önemlidir.

Kronik yorgunluk veya konsantrasyon eksikliğine dikkat edilmelidir.

Uyku apnesinin tüm vücudu etkilediğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. kalp yetmezliği, unutkanlık ve düşük kan şekeri. Hasta veya yakınları bu belirtileri fark ettiğinde doktora başvurmak gerekebilir. Kronik olarak yorgun, konsantrasyon güçlüğü çeken hastalarda, diyabet veya hipertansiyon tanısı alan hastalarda uyku apnesi mutlaka sorgulanmalıdır. Özellikle KOAH gibi kronik akciğer hastalığı olanlarda dikkatli olunmalı, sabahları solunum probleminde artış, gece kötüleşme olduğunda mutlaka muayene edilmelidir.

Tedavi hastanın durumuna göre belirlenmelidir.

Hastanın durumuna göre bir tedavi yolu izlendiğini söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Ziya Saltürk, “Öncelikle hasta ile görüşüp ilk tanıyı alıyoruz. Sonrasında özel bir odada hazırlıklar yapılır ve uyku düzeni incelenir. Bazı durumlarda hastanın burnundaki kemiğin eğriliği uyku apnesi sorununa neden olabilir, bu gibi durumlarda hastanın hava yolu sorunları giderilir. Hasta genç ve apnesi şiddetli değilse öncelikle KBB muayenesi yapılır ve olası vakalar değerlendirilir. Örneğin bademcikler çok büyükse küçük dilin küçültülmesi veya burun kemiklerindeki eğriliklerin düzeltilmesi planlanabilir.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu