Ekonomi

Yellen: Ekonomik felaketi önlemek için borç limitini yükseltmeliyiz

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ekonomik bir felaketin yaşanmaması için borç limitinin artırılması gerektiğini belirterek, borç limiti ikileminin çözümü için limitin Kongre’den yükseltilmesinden başka iyi bir seçeneğin olmadığını belirtti.

Yellen, ABC News’e verdiği röportajda ekonomi gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ABD’nin haziran başı itibariyle nakit sorunu yaşayabileceğine işaret eden Yellen, çok fazla belirsizlik olduğunu ve yeni bilgiler geldikçe Kongre’yi bilgilendirmeyi planladığını söyledi.

Yellen, son aylarda olağanüstü tedbirler uyguladıklarını belirterek, bu tedbirleri uygulama kabiliyetlerinin tükendiğini ve ülkenin nakit parasının tükenmeye başlayacağını sözlerine ekledi.

Kongre’nin borç limitini yükseltmemesi durumunda ABD’nin “faturalarını” ödeyemeyeceğine işaret eden Yellen, “Ekonomik bir felaketi önlemek için borç limitini yükseltmemiz gerekiyor” dedi. söz konusu.

“Amerikan halkının kafasına silah dayayarak müzakere yapılmamalı”

Yellen, borç limitinin yükseltilmemesi durumunda ABD’nin tarihinde ilk kez vadesi gelen ödemeleri yapamayacağı konusunda uyardı.

ABD Lideri Joe Biden’ın Kongre liderlerini Beyaz Saray’a davet ettiğini ve bütçe harcama önceliklerinin ve düzeylerinin müzakere edildiği bir süreç oluşturmak istediğini belirten Yellen, “Ancak bu müzakereler Amerikan halkının kafasına silah dayayarak yapılmamalı” dedi. dedi.

Yellen, Kongre’nin borç limitini artırması dışında “iyi bir seçenek olmadığını” kaydetti.

Yellen, bankacılık branşındaki gelişmelere de değinerek, “Bankacılık sistemimizin güçlü sermaye seviyelerine ve likidite erişimine sahip olduğuna inanıyorum.” söz konusu.

Birkaç bankadaki sorunun yayılmaması için kararlı adımlar attıklarını hatırlatan Yellen, gerekirse daha önce kullandıkları araçları kullanmaya hazır olduklarını vurguladı.

Yellen, bankaların likiditeye erişimi olduğunu ve yeterli sermayeye sahip olduğunu belirterek, “Genel olarak bankacılık sisteminin gücüne güveniyorum.” dedi.

ABD’de federal hükümet, temerrüde yol açabilecek 31,4 trilyon dolarlık borç sınırına ulaştı.

Resesyon beklentileri yükseliyor

Borç sınırı veya borç tavanı, “ABD hükümetinin borçlarını ödemek için ödünç alabileceği para miktarının üst sınırı” anlamına gelir.

Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğa sahip olan Cumhuriyetçiler, borç limiti müzakerelerinde değerli harcama kesintilerinden yana. Demokratlar borç limitini artırmakta ısrar ediyor ve Cumhuriyetçilerin belirli harcamaları kısma tekliflerini geri çeviriyor.

Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında çıkmaza giren borç limiti konusunun piyasaları sarsmasından endişe ediliyor. ABD’de resesyon beklentileri yükselirken, borç limiti konusunda iki taraflı hesaplaşma her zamankinden daha fazla risk taşıyor.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy, borç limitinin 1,5 trilyon dolar artırılmasını öngören yasa tasarısını Nisan ayında sundu.

Nisan ayı sonunda ABD Temsilciler Meclisi, Cumhuriyetçilerin borç limitini artırma ve kamu harcamalarını kısma tasarısını onayladı.

Demokratların kontrolündeki Senato’dan geçme şansı olmayan yasa tasarısı, Cumhuriyetçilerin Önder Biden ile borç limiti müzakerelerini başlatması için bir adım olarak görüldü.

Biden’ın, 9 Mayıs’ta Beyaz Saray’da Temsilciler Meclisi Başkanı McCarthy, Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer ve Senato Azınlık Lideri Mitch McConnell ile görüşerek borç limiti konusundaki görüşmeleri başlatması bekleniyor.

haber-torul.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu