Haber

Özgür Özel neden aday oluyor?

CHP Kümelenme Genel Başkan Yardımcısı Özgür Özel, değişim taleplerinin arttığı partide genel başkan adaylığını, “Tutum Belgesi”ni ve yol haritasını açıklamaya hazırlanıyor.

Özgür Özel’in son açıklamalarında adaylık sinyali vermesinin ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, perşembe günü yaptığı açıklamada, “CHP diğer partiler gibi değil. Herkesin aday olma hakkı var. Özgür Bey yarın adaylığını açıklayacak.”

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanlığı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçimleri kazanamamasının ardından, hem seçmen tabanından hem de partinin üst düzey yöneticilerinden, Meclis Başkanı Kılıçdaroğlu’nun istifası yönünde talepler gelmeye başladı. 13 yıldır CHP’de parti yapmak ve parti içinde tüzük dahil değişimin önünü açmak.

Değişim isteyenler arasında CHP Küme Lideri Özgür Özel de vardı.

Seçmenin ruh hali

Adaylığını açıklamadan önce DW Türkçe’ye neden değişim istediğini ve hangi faktörlerin onu buna ittiğini anlattı. Özel, bu kararda seçmenin seçim sonrası ruh halinin etkili olduğunu belirtti:

“Mesela evde kavga ettiniz. Arkadaşınız ya da eşiniz size kızdı, kapıyı çaldı ve gitti. Sakın o kapıyı çalma, ‘Ben gidiyorum’ demektir, bilesiniz. Kapının önüne çıktı, köşeye gitti, köşede duruyor. Yani gel beni ikna et, geri döneceğim anlamına geliyor.” “Bunu daha önce de yaşadık. Seçmen bazen kapıyı çarpıp gitti, bazen evin önünden dolaşıp geri geldi, bazen de köşeden çevirdik.”

Özel, 14 Mayıs sonrası durumu şu benzetmeyle anlattı:

“Ama şimdi sorun farklı; seçmen sessizce kapıyı açıyor ve çıkıyor. Bizim seçmenin şu anki ruh hali bu. Karanlık sokağa giriyor. Bir süre daha oyalanırsak yapamayız. Kaçsak da bulalım. Kaybolur. Onu ikna etmek için evin ışıklarını yakıp bir şeylerin değiştiğini göstermemiz gerekiyor. “Aksi takdirde geri gelmezler.”

CHP seçmeninin seçim sonrası yaşadığı ruh halini “duygusal bir kırılma” olarak tanımlayan ve parti yönetiminin bunu iyi okuyamadığını belirten Özel, şöyle anlattı:

“Seçmenlerimizin ruh halini doğru okuyamadığımızı gördüm. Yasın psikolojisini bilmeyenler, ilk günlerde sessizliği yanlış yorumladılar ve sanki seçmen bizden memnunmuş gibi davrandılar. Meğerse seçmen şunu soruyormuş.” ‘Adayını doğru seçtin mi, süreci doğru yönettin mi, ittifakı doğru yapıp yönettin mi, iki seçim arasındaki aralığı doğru mu seçtin?’ ‘Sen yönettin’ gibi eleştiriler oldu. Burada samimi bir özeleştiri duymadıkları sürece yas evi doğal olarak öfkelenmeye başladı.”

CHP’de değişim taleplerinin babası, kendisi ve kızının arkadaş gruplarından geldiğini belirten Özel, “Yani bana bunu dış güçler yaptırdı. Kim bu dış güçler? Üç farklı kuşak değişim istiyor. Bu insanların değişmesi lazım. Umut verilsin. Burada bir sorumluluk gördüm ve bu çok sembolik.” “Çevremdekilere bir şey söyledim… Kaybeden takımda forvet oynamak yerine kazanan takımda her pozisyonda oyna dedim” dedi.

Yatılı okuldan eczanede mücadeleye

Peki bugün adaylığını açıklayan ve çocukluğundan beri maraton koşularının sıkı takipçisi olan Özgür Özel kimdir?

1974 yılında Manisa’da iki öğretmenin çocuğu olarak dünyaya gelen Özel, okul hayatında hareketli ve başarılı bir çocukluk geçirdikten sonra Bornova Anadolu Lisesi’ne (BAL) girmeye hak kazandı ve 11 yaşında yatılı okumak üzere evden ayrıldı.

Özel, parasız yatılı okul olarak okuduğu yıllar ve bu okulun onda bıraktığı izler. Özgürlük‘den Zeynep Bilgehan’a verdiği röportajda şunları anlattı:

“BAL, verdiği eğitimden çok, orada yaşadıklarıyla sizi hayata çok iyi hazırlıyor. ‘Biz hallederiz’ sözünü orada öğrendim. Başınıza ne gelirse gelsin, biz hallederiz! Çok dayak yedim. Çünkü yatılı okullarda çok kavga vardı, öğretmenden, büyük sınıflardan… Bir gün TBMM’de bir kavga sırasında bana ‘Hiç korkmuyor musun? 300 adam!’ ‘Bak kardeşim, ben yatılı okulda büyüdüm, kavga etmemeyi, dayak yiyerek korkmamayı orada öğrendim’ dediler. Söyledim.”


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Küme Lideri Özgür ÖzelFotoğraf: Adem Altan/AFP/Getty Images

Liseden sonra mühendislik isteyen Özel, babasının teşvikiyle üniversite eğitimi için eczacılığı seçti. İlk başlarda pek heveslenmeden çalıştığı bu alanı daha sonra benimsedi ve üniversiteyi bitirdikten sonra Manisa’da eczacı olarak çalışmaya başladı.

Özel’in daha sonra siyasette CHP adına sıklıkla kullandığı organizasyon yeteneği, eczacılığının ilk döneminde kendini gösterdi. Zincir eczanelere karşı kamu eczanelerini ve kooperatifleri ön plana çıkarmak için çabalayan Özel, Manisa Eczacılar Odası ve Türk Eczacıları Birliği’nin yönetiminde aktif görev aldı. 2007 yılından sonra Türk Eczacıları Birliği’nde (TEB) iki dönem yönetim kurulu üyeliği, saymanlık ve genel sekreterlik görevlerinde bulundu.

Siyaseti ve Parlamentoyu tanımak

Kendi ifadesine göre çocukluğundan beri siyasetle ilgilenen Özel, ailesindeki CHP ve sol eğilimler nedeniyle öğrencilik yıllarında yavaş yavaş siyasete ısınmaya başladı.

Aktif politikayla tam olarak tanışması 2009 yerel seçimlerinde gerçekleşti. CHP’nin Manisa belediye başkan adayı seçimden hemen önce kalp krizi geçirince Özel’in yerine aday gösterildi.

Seçimlerden hemen önce 35 yaşında Manisa Belediye Başkanı adayı olan Özel, “Kaybedilecek bir seçimdi ama siyaseti kazandım” dedi. Özel, kaybettiği bu seçimdeki performansı sayesinde iki yıl sonra Manisa’dan milletvekili seçildi.

2014 yerel seçimlerinde yine CHP Manisa Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan ancak seçilemeyen Özel, Haziran 2015 ve Kasım 2015 seçimlerinde tekrar CHP Manisa milletvekili olarak Meclis’e girdi.

Soma felaketi ve Adalet Yürüyüşü

Özel’i TBMM’de öne çıkaran ve sözlerinin daha dikkatli dinlenmesini sağlayan şey, 2014 yılında Türkiye’nin en önemli iş kazalarından biri olan Soma maden faciası oldu.

Madencilerin sorunlarını ve yapılan hataları bilen Manisalı Özel, Soma faciasından iki hafta önce Soma’daki madenleri inceleyecek bir meclis komisyonu kurulması teklifini yapmıştı.

Özel’in 29 Nisan’daki önergeye ilişkin konuşmasında şu sözleri yaklaşan Soma felaketinin habercisiydi:

“Soma’daki madenlerde sürekli patlama oluyor ve o patlamalarda çalışanlarımızı kaybediyoruz. Bize yöneltilen sorulara yanıt olarak: ’10 kez denetledik, 66 hata, şu kadar ceza kestik.’ Sonuç: Yeni patlama, yeni ölümler.”

Ancak Soma’nın önerisi hükümetin oylarıyla reddedildi.

Özel’in aktif rol aldığı ve örgütlenmesi için büyük çaba harcadığı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 2017 Adalet Yürüyüşü, tabanı yeniden heyecanlandırması açısından CHP tarihinde değerli bir kilometre taşı olarak yerini aldı.

2023 seçimleri ve sonrasındaki süreç

Mayıs seçim yenilgisinin ardından hem CHP hem de Özel için farklı bir dönem başladı.

Özel, DW Türkçe’ye yaptığı açıklamada seçim gecesi ve sonrasındaki süreci şu sözlerle anlattı:

“Gerçekten hiç bu kadar üzüldüğümü, bu kadar yıkıldığımı hatırlamıyorum. Hatta o gece yani 28 Mayıs’ta merkezde bulunan gazeteciler de durumumu görüp basın danışmanımı aradılar. Sonrasında bu büyük üzüntüyü takip etti. samimi bir özür, özeleştiri, yol açma, hesap verme ve partinin desteği.”İçimde bir yol açma hissi vardı. Herkesten bunu bekliyordum.”

Daha sonra aralarında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da bulunduğu CHP içinde “değişim” tartışmaları başladı. Sosyal medyaya sızdırılan “zoom toplantısında” İmamoğlu ve Özel’in birlikte hareket ettiği değerlendirmeleri yapıldı. Özel o dönemde “gerektiğinde görevinden kaçmayacağını” belirtirken, iddiasını daha net ortaya koymak için ilçe ve il kongrelerinin tamamlanmasını bekledi.

Özel’in Manisa’dan Ankara’ya uzanan yolculuğunun bu döneminde 100 yıllık CHP’nin en genç başkanlarından biri olup olmayacağı Kasım ayında yapılması beklenen kurultayda belli olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu