Haber

ABD’li senatörlerden Biden’a Türkiye ve F-16 mektubu

29 ABD’li senatör, Başkan Joe Biden’a yazdıkları mektupta, Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini onaylamaması durumunda ABD Kongresi’nin F-16 savaş uçağı satışına onay vermeyeceğini belirtti.

Senatörler mektupta, “Türkiye’nin NATO üyelik protokollerini imzalaması durumunda Kongre, F-16 savaş uçaklarının satışına değer verebilir. Bunun yapılmaması bekleyen satışın sorgulanmasına yol açacaktır.”

Mektupta ayrıca, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin devam ettiği tarihin bu kritik anında, İsveç ve Finlandiya’nın NATO katılım protokollerini imzalamamasının veya onay için bir takvim sunmamasının İttifak’ın birliğini tehdit ettiği belirtildi.

Türkiye ile verimli ve karşılıklı yarar sağlayan güvenlik çıkarlarının ABD’nin çıkarına olduğunun belirtildiği mektupta, “Türk hükümetinin İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılım protokollerini onaylamasını bekliyoruz. İsveç ve Finlandiya’nın ortasındaki üçlü memorandumdan doğan yükümlülüklerini yerine getiren “Kongre, Türkiye’nin katılım protokollerini onaylama sürecini tamamlamadığı sürece, Türkiye’ye F-16 satışları da dahil olmak üzere desteğini gelecekte de sürdürmeyi düşünemez.” dedim.

Mektupta, “Bu bariz ilerlemeye rağmen, Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın katılım protokollerini onaylamadı ve protokollerin onaylanması için bir takvim sunmak konusunda isteksiz” denildi. davrandı”.

“İlişkilerimize gölge düşürüyor”

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Türkiye’nin “değerli bir NATO üyesi” olduğunu kanıtladığını belirten senatörler, “Ukrayna’nın tahıl ihracına olanak sağlayan BM tahıl anlaşmasının uygulanmasına Türkiye’nin katkısını takdir ediyoruz” dediler, ancak Türkiye’nin anlaşmazlığa düştüğünü söylediler. İsveç ve Finlandiya tutumunun bu ilgiye “gölge düşürdüğünü” söyledi. Mektupta, “Putin’in tehditleri devam ederken, Türkiye’nin onayı geciktirmesi İttifak’ın, Avrupa’nın ve dünyanın geri kalanının güvenliği için risk oluşturuyor.”

ABD’li senatörler, ABD’nin Türkiye Büyükelçisi, ABD’nin NATO’daki temsili ve İsveç ve Finlandiya da dahil olmak üzere Biden’ı diyaloğu sürdürmeye çağırdı ve Türkiye’yi daha hızlı hareket etmeye teşvik etti.

Mektubu kaleme alan senatörler arasında ABD Senatosu NATO Gözlem Grubu Eş Liderleri Demokrat Senatör Jeanne Shaheen ve Cumhuriyetçi Thom Tillis yer alıyor.

İsveç ve Finlandiya, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra NATO üyeliği için başvurdu. İki ülkenin üyeliğini veto eden Türkiye, İsveç’in başkenti Stockholm’de düzenlenen Kuran yakma hareketinin ardından üç ülke arasındaki müzakereleri askıya aldı.

Reuters,DW/BO,EC

haber-safranbolu.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu