Haber

Kocaeli’de Toprak Bilgi Bankası Kuruldu

“Yüzyılın felaketi” olarak tanımlanan 17 Ağustos 1999 depremini yaşayan Kocaeli’de “Yer Bilgi Bankası” kuruldu. Fay hatları ve zemin ile ilgili detaylı araştırma yapan Büyükşehir Belediyesi, tüm çalışmaları bilgisayar ortamına taşıyor.

17 Ağustos 1999’da merkez üssü Kocaeli’nin Gölcük ilçesi olan depremin üzerinden 24 yıl geçti. Depremin büyük tahribata yol açtığı Kocaeli, yıllar içinde adeta küllerinden yeniden doğdu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kenti afetlere dayanıklı hale getirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Bu çerçevede, fay sınırları ve tabanı hakkında detaylı araştırma yapan Büyükşehir İmar ve Şehircilik Dairesi Temel ve Deprem Etüd Şube Müdürlüğü ekipleri, “Toprak Bilgi Bankası” ile büyükşehir ve ilçelerin temel etüt bilgilerini bir araya getiriyor. Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) sayesinde ilçe belediyeleri ortak havuzda. getiriyor.

Kocaeli zemini ile ilgili tüm veriler hem ilgili kurumlardan elde edilen veriler hem de Büyükşehir Belediyesi’ndeki mevcut veriler sayısallaştırılarak elde edilmektedir. Böylece Coğrafi Bilgi Sistemi programları kullanılarak verilerin toplanması, işlenmesi, görselleştirilmesi ve analizi daha hızlı olmaktadır. İlgili kurumlardan alınan MTA sıvılaşma haritası, heyelan haritası ve güncel fay haritası da zemin bilgi sistemine eklenir. Bu sayede deprem ve diğer olası afetlerden etkilenebilecek alanların önceden belirlenmesi amaçlanmaktadır.

Çalışma kapsamında Darıca, Körfez, Çayırova ve Dilovası ilçelerine ait halihazır etüt raporlarının sayısallaştırma süreci tamamlandı. Gebze ilçesi ile devam eden çalışmaların yıl içerisinde tamamlanması hedefleniyor. Proje, afet riski taşımayan alanların belirlenmesi ve planlanması, çevre koruma planlaması, afet yönetimi ve mikrobölgeleme gibi birçok konuda karar alma süreçlerinin hızlanmasına katkı sağlayacak. Bu çalışma Kocaeli’nin tamamına uygulandığında yeni bir çalışma için önceki bilgiler kullanılacak ve böylece maliyetler düşürülecektir. – KOCAELİ

yahsihanhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu