Haber

Kılıçdaroğlu: Sistem değişikliği gerekiyor, Türkiye teknoloji çağını kaçıramaz

CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Cumartesi günü İstanbul’da Lütfi Kırdar Kongre ve Stand Sarayı’nda düzenlenen ‘İkinci Yüzyıla Çağrı Toplantısı’nda vizyon belgesini açıkladı.

Sözcü gazetesinden Hürmet Öztürk’ün sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, “Sistem değişikliğine ihtiyacımız var. Bu sistemin nasıl olması gerektiğini anlattım. Türkiye teknoloji çağını, devrimini kaçıramaz. yeni buluşlar. Günümüzün petrolü bir çip. Dünyanın gelişmiş ülkeleri arasında artık çip savaşları var” dedi.

Kılıçdaroğlu, sorulara şu yanıtları verdi:

“İkinci Yüzyıla Çağrı” vizyon toplantısının temel ideolojisi şudur: Türkiye’nin tek adam rejimine mahkûm edilmesinin Türkiye için ne gibi sonuçlar doğurduğunu hep birlikte yaşıyor ve görüyoruz. Türkiye’nin buradan çıkması gerekiyor. Buradan çıkmak için yeni bir bekar adama ihtiyacımız yok. Sistem değişikliğine ihtiyacımız var. Bu sistemin nasıl olması gerektiğini anlattım. Daha önce, ‘devletteki liyakat’ hakkında çok sık konuşurdum. Dün sadece Türkiye’de değil dünyadan, geçmişte uygulama yapmış bilim insanlarıyla bir araya geldik. Türkiye’nin sorunlarının çözülebileceğini çok güzel anlattılar. Bunların hiçbiri yönetim için değil.

Liyakatten vazgeçip sadakat getirirseniz kamu yönetiminde başarıya ulaşamazsınız. Bugün yaşadığımız tablo bunu çok açık ve net bir şekilde gösteriyor. Sistemin nasıl olması gerektiğine dair fikirlerimden de bahsettim. Öğretmenler bunu bir şekilde kendi sözleriyle dile getirdiler. Ama sistem eski günlere dönmüyor dedim. Geçmişe dönmeyelim, Türkiye bundan sonra ekonomik kriz tablolarıyla asla yüzleşmemeli. Bunun için yeni bir sistem gelmesi gerektiğini belirttim.

Sağduyu sahibi herkes ama zaten herkes benim yaptığım açıklamaların doğru olduğunu ve olması gerekenlerin bunlar olduğunu söylüyor. Sağdan soldan geçmişte siyasi yelpazenin farklı kesimlerinden sağduyu sahibi herkes buna evet diyor. Bu nedenle 6 lider olarak Türkiye’yi dönüştürmeyi, saygın, prestijli, hukuk devleti haline getirmeyi, yoksulluğu bitirmeyi, Türkiye’yi üretme sürecini başlatmayı, Türkiye’ye ortam hazırlamayı hedefliyoruz. eşit gelir dağılımı, hiçbir çocuğun aç yatmadığı bu topraklarda büyümek. Üzerinde çalışıyoruz, üzerinde çalışıyoruz.

Altı başkanın takımlarında son derece yetkin insanlar var. Bu konuda uzman kişilerle çalışıyoruz. 70 kişilik bir ekip oluşturduk. Bunlar bilimin her alanında kendilerini ispatlamış kişilerdir. Kimi Türkiye’de yaşıyor, kimi yurt dışında. ‘Devlet 7 gün 24 saat çalışacak’ dediğimizde bu insanlarla dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar temas halinde olacağız, sorunları tartışıp sağlıklı çözümler üreteceğiz.

Belçika’da 2010 yılında başlayan hükümet kurma çabaları tam 540 gün sonuç vermedi ve ancak 2011 yılında hükümet kurulabildi. ‘Belçika’da kriz var’ Çünkü sistem zaten oturuyor ve çalışıyor. Almanya’da uzun süre hükümet kurulamadı, koalisyon görüşmeleri aylarca sürdü. Ama kimse ‘Almanya’da kriz oldu’ demedi. Çünkü sistem oturmuş.

Değerli bir konuyu daha ele aldık. Türkiye teknoloji çağını, devrimini kaçıramaz. Türkiye’nin sanayide yeni ataklar yapması, yeni buluşlara imza atması gerekiyor. Bugünün yağı cips. Artık dünyanın gelişmiş ülkeleri arasında çip savaşları yaşanıyor. Konuşmamda da söylediğim gibi petrolün nereden geleceğini bilmiyoruz. Ancak çipin nerede üretilmesi gerektiğine biz karar verebiliriz.

Siyaset kurumu, tek adam rejimi bunların zerre kadar farkında bile değil. Türkiye katma değeri yüksek eserler üretemezse, bu alanı genişletemezse, üniversiteleri vasat hale getirebilirse 85 milyon nüfuslu Türkiye, katma değeri yüksek eserler üreten ülkeler için bir pazara dönüşecektir. Bunun en tipik örneği cep telefonlarıdır. Teknolojik olarak gelişmiş ülkelerin ürettiği 85 milyon cep telefonunu kullanıyoruz. Biz onlar için çok büyük bir pazarız.

‘Ey dünya, senin sesinle geliyoruz yarışmaya’ derken bunu kastediyorum. Çünkü Türkiye’de teknolojik gelişmeleri yapacak çok nitelikli insanlar var. Bu kişilerin çalışabilecekleri ortamı tamamen hazırlayacağız. Üniversiteler araştırma kurumları haline gelecek. Bunların hepsini yapabiliriz. 70 kişilik grubumda hiç kimse karamsar değil. Bu kişiler çok değerli işlere imza atmış kişilerdir. Bu nedenle kararlılıkla ve azimle Türkiye’yi ileriye taşımamız gerekiyor.” (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu