Haber

Japonya’nın Ay’a iniş yapan uzay aracı SLIM, güneş paneli sorununu çözdü

Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA), cumartesi günü Ay’a yumuşak iniş yapan ancak güneş panellerindeki sorun nedeniyle “uyku moduna” alınan uzay aracı SLIM’deki sorunun çözüldüğünü duyurdu.

JAXA’nın haberine göre, güneş panelleri yanlış yöne baktığı için ilk başta güç üretemeyen araç, Güneş’in açısının değişmesiyle yeniden sinyal göndermeye başladı.

İşlevlerine yeniden kavuşan aracın ne kadar keşif yapabileceği henüz bilinmiyor.

Japonya, SLIM ile Ay’a yumuşak iniş gerçekleştiren beşinci ülke oldu. Bunu başaran diğer ülkeler ise; ABD, eski Sovyetler Birliği, Çin ve Hindistan,

Kapatılmadan önce SLIM’in mevcut durumuna ilişkin ayrıntılar ve ay yüzeyine inişine ilişkin görüş ve veriler elde edildi.

JAXA ekibi, “Çok sayıda verinin elde edildiğini doğruladıktan sonra rahatladık ve heyecanlandık” dedi.

Ay’a iniş yapmak isteyen uzay araçları genellikle Güneş’in doğu ufku üzerinde yükseldiği “ay günü”nün erken saatlerinde iniş yapmaya çalışır.

Böylece Güneş batıda batmadan önce yaklaşık iki “dünya haftası” süren bir ışık dönemi yaşanır. Bunu iki hafta karanlık takip ediyor.

SLIM, yanında iki küçük gezici taşıyordu ve JAXA’nın elde ettiği verilere göre, bunları inişten hemen önce planlandığı gibi fırlatmayı başardı.

Araçta ayrıca Ay’daki jeolojik yapıyı incelemek için kızılötesi kamera da bulunuyor.

İstatistiklere bakıldığında Ay’a iniş oldukça zordur. Şu ana kadar yapılan girişimlerin yalnızca yarısı başarılı oldu.

Özel bir Amerikan misyonu, bu ayın başlarında fırlatılmasından kısa bir süre sonra yakıt arızası nedeniyle inişi iptal etti.

Şubat ayının sonunda başka bir ticari ABD misyonu şansını deneyecek.

Japonya, bu misyonla Ay’da insan yaşamını sürdürmek için gerekli olan su ve diğer unsurları bulmayı hedefliyor.

Japonya’nın uzay ajansı ayrıca Moon Sniper adlı aracın kullandığı hassas iniş teknolojisi sayesinde Ay’ın oksijen, su ve yakıt kaynaklarının bulunabileceği engebeli kutuplarını da keşfetmeyi umuyor.

SLIM projesi yirmi yılı aşkın bir süredir üzerinde çalışılıyordu. Bu, JAXA’nın 2022’de OMOTENASHI iniş aracıyla iletişimi kaybettikten sonra yaptığı ikinci Ay’a iniş girişimi.

JAXA, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) Artemis programı kapsamında önümüzdeki birkaç yıl içinde Ay’a astronot göndermeyi hedefliyor.

kucukcekmece-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu