Ekonomi

Güneş enerjisi potansiyeli deprem bölgesindeki illerde temiz enerji fırsatı sunuyor

Türkiye’de son 5 yılda iller bazında elektrik üretim bilgilerine dayanarak saf elektrik kaynaklarının üretimindeki değişimi inceleyen Londra merkezli power idea kuruluşu Ember’in analizine göre, hidroelektrik olmayan yenilenebilir Türkiye’de 2021 ve 2022’de elektrik üretimi hidroelektrik üretimini geçti. Türkiye, doğal gazdan elektrik üretimini artırarak hidroelektrik açığını kapatmıştır.

Türkiye elektrik üretiminde güneş enerjisinin payı geçen yıl yüzde 4,7 oldu. Bu üretimin yüzde 78’i lisanssız santrallerden karşılandı. Öz tüketime yönelik lisanssız güneş enerjisi projelerini kapsayan düzenlemenin ardından lisanssız güneş enerjisi kapasite başvuruları geçen yıl 2021 yılına göre 5 kat artarak 6 gigawatt’a ulaştı. Kahramanmaraş’ın ortasında yer alan Güneydoğu illeri Adıyaman, Malatya, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Mardin ve Van Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyeli en yüksek iller olarak öne çıkıyor.

Ember Turkey Enerji Analisti Azem Yıldırım, rapora ilişkin yaptığı değerlendirmede, Türkiye’de yenilenebilir enerjinin yük merkezinin hidroelektrik açısından güçlü olan doğudan, rüzgar ve güneşin bol olduğu batıya kaydığını belirtti. , ve şu ifadeleri kullandı: Türkiye’nin enerji geçişinin kuraklık nedeniyle yavaşlamaması için hidroelektrik dışındaki yenilenebilir enerji kaynaklarının kilit öneme sahip olduğunu gösterdi. Türkiye’nin elektrik dönüşümünü gerçekleştirebilmesi için güneşli güney illerini daha verimli kullanması gerekiyor.”

azdavay-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu