Teknoloji

Gençlerin Filistin’e Daha Fazla Desteği TikTok’ta Tartışma Konusu Oldu: ABD, Çin’i “Beyin Yıkamakla” Suçladı!

Bu kez İsrail ile Filistin arasındaki sorun nedeniyle bu durum gündeme geldi. Gençlerin en çok kullandığı sosyal medya platformu TikTok’ta Filistin’e destek artıyor, birçok İsrail destekçisini şaşırttı.

Sürpriz olmaktan öte, bu algının Çin tarafından yürütüldüğü ve gençlerin kafasını karıştıran bir platformdan başka bir şey olmadığı da dahil olmak üzere her türlü eleştiri yapıldı. Özellikle TikTok’ta Genç Amerikalıların Filistin’i desteklediği ne kadar gerçek?

Harvard Üniversitesi ve Harris Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre 18-24 yaş arası Amerikalıların yüzde 51’i Filistin’i destekliyor.

Mike Gallagher, ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Bu konuyla ilgili olarak kan kustuğunu ve kızılcık şerbeti içtiğini anlatan bir yazıya rastladık. Makalenin en başında İsrail’i desteklediğini açıkça belirtiyor. Üstüne üstlük Filistin’i destekleyen Z kuşağının beynini yıkadığını düşündüğü TikTok algoritmasını da hedef alıyor.

Mike Gallagher

“Amerikalıların çoğunluğu ahlaki açıdan bu kadar çökmüş bir dünya görüşünü nasıl benimsedi?” Soruyu sorarken gençler arasında TikTok kullanımının giderek arttığını vurguluyor. Bugün Z kuşağının yarısından fazlasının en çok kullandığı sosyal medya platformu olan TikTok, Amerika’da da oldukça yaygın. Gallagher, bu algoritmanın Amerika’nın en önemli düşmanı Çin Komünist Partisi (ÇKP) tarafından kontrol edilmesine bağlıyor.

( Editörün yorumu: “Ahlaki açıdan iflas etmiş bir bakış açısı” derken kastettiği Hamas’tır. Ancak bunu Filistin halkına destek olmakla bağdaştırdığını görüyoruz.)

TikTok’un ana şirketi ByteDance bir Çin şirketidir ve Çin’de özel bir şirket kavramı yoktur.

Bu noktayı vurgulamak için ByteDance’in baş editörü Zhang Fuping Aynı zamanda şirket içindeki Komünist Parti topluluğunun lideri olarak da biliniyor. Gallagher, ABD’deki gençlerin tamamen bu uygulamaya bağımlı olduğunu, 12-17 yaş arası bireylerin yüzde 69,7’sinin, 18-24 yaş arası bireylerin yüzde 76,2’sinin ve 25-34 yaş arası bireylerin ise yüzde 54’ünün TikTok kullandığını belirtti. diyor.

Aslında söylemek istediği şu Filistin’e destek kampanyası oluşturmak için TikTok algoritmasını ayarlayan kişiÇKP’nin bilgileri sansürlediği ve her yaştan Amerikalıyı çeşitli konularda etkileyebildiği.

TikTok hakkında olumsuz haber yapan gazetecileri gözetlediğini ve bu uygulamanın propaganda olduğunu belirtiyor. “dijital ilaç” Öyle olduğunu belirtiyor. Makalesinde bahsedilen raporlar ayrıca TikTok’un Sincan, Tibet, Tiananmen Meydanı ve ÇKP’ye duyarlı diğer konulardaki içeriği sansürlediğini ve bastırdığını belirtiyor.

Bir rejimin çöküşü her zaman fikir alanında mı başlar?

Konuyla ilgili pek çok rapor hazırlayan Gallagher; Amerikalı gençlerin beyinleri TikTok algoritması tarafından yıkanıyorX ve Y kuşakları dışında Filistin’e verilen desteğin tek nedeninin kolay bir sosyal medya uygulaması olduğunu belirtiyor.

CIA Direktörü William J. Burns, FBI Direktörü Christopher Wray ve diğer istihbarat üyeleri; TikTok’un oluşturduğu ulusal güvenlik tehdidi konusunda uyarıda bulunurken, uygulamadaki yaygın Hamas yanlısı propagandanın Amerikalılar için bir uyandırma çağrısı olması gerektiğini yineledi.

Konuyla ilgili bazı kişiler şöyle düşünebilir: “Ey TikTok Amerika’da yasaklanmalı!”Niyet gelebilir.

TikTok kullanımı anayasal bir haktır ve bunu yasaklamanın Amerikalıların sivil haklarını ihlal edeceği iddia ediliyor. Ancak yabancı rakiplerin kontrolündeki sosyal medya uygulamalarının ABD pazarına hakim olmasına izin verilmesi savunulmuyor.

Ne TikTok’un yasaklanması ne de buna yönelik baskıların uygulanması Amerikalıların fikirlerini kısıtlamıyor. Yani söylenen tek şey, Amerikalı gençlerin fikirlerinin TikTok’un algoritması tarafından oynandığıdır. Ancak bu noktada garip bir durum ortaya çıktı: TikTok, algoritmasıyla ilgili bir makale paylaştı.

TikTok, teklif verme algoritmasının ve içerik kurallarının Çin hükümetinden etkilenmediğini birçok kez belirtti.

Nesillere göre İsrail’e duyulan sempatinin gösterge tablosu.

Uygulamanın kullandığı hashtag’lere dayanarak TikTok’u eleştirenler Filistin yanlısı hashtagİsrail yanlısı hashtag’den daha fazla görselde yer aldığını belirtmek dışında herhangi bir kanıt sunmadı.

Eleştirinin ardından yayınlanan bir blog yazısında TikTok, görsel hashtag sayılarını açıkça karşılaştırmanın, uygulamanın içeriğini değerlendirmede “ciddi kusurlu” bir prosedür olduğunu savundu. “Yanlış bilgi ve yanlış tanımlama”Açıklamaya dayalı olarak eleştirilere maruz kaldığını söyledi. Açıklamada, “Öneri algoritmamız taraf tutmuyor” denildi.

Sadece #İsrail’in yanında olunVe #Özgür FilistinHashtaglere odaklanıldığında diğer hashtaglerin kullanıldığı veya hiç kullanılmayan birçok görsel gözden kaçmış olabilir.

#İsrail ve #Filistin hashtaglerini içeren videolar son 30 günde ABD’de yaklaşık 2 milyar kez izlendi. Aynı dönemde ABD’de TikTok #freepalestine 233.000 gönderide görüldü ; Bu, #standwithisrael etiketli videolardan 38 kat daha fazla.

#filistin hashtag’i Bu dönemde 237.000 gönderi etiketlendi. Bu, #İsrail’den neredeyse 50.000 daha fazla, ancak toplam izlenmelerdeki benzerlik, ortalama #İsrail videosunun daha sık izlendiğini gösteriyor ve bu da TikTok eleştirmenlerinin argümanlarını daha da zayıflatıyor. TikTok makalesinde ayrıca ABD’de ortalama #standwithisrael videosunun ortalama #freepalestine görselinden daha fazla izlendiğini ortaya koydu.

Ayrıca konuyla ilgili yapılan yeni bir çalışma, Amerika’daki eski nesillerin aksine yeni nesillerin İsrail’e sempatisinin giderek azaldığını gösterdi. TikTok Amerika’da yasaklanabilir Yeni gündemler arasında yer alabilir. TikTok’un yayınladığı blog yazısına aşağıdaki kaynaklardan ulaşabilirsiniz.

Kaynaklar: Washington Post, TikTok, The FP, Washington Post 2

İsrail-Filistin gerilimine ilişkin diğer içeriğimiz:

guzelyurthaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu