Ekonomi

Enflasyon düştükçe ABD doları haftalık düşüşle karşı karşıya

ABD doları, euro, yen ve frank karşısında son birkaç ayın en büyük haftalık düşüşünü gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Bu, yatırımcıların gelecek yıl ABD faiz oranlarında yaklaşık 100 baz puanlık bir indirim beklentisiyle satış yapmaya başlamasıyla birlikte geldi.

Cuma itibarıyla dolar, Euro karşısında haftalık bazda %1,6 düşüşle 1,0854 dolara gerileyerek Temmuz ortasından bu yana en sert düşüşünü kaydetti. Ayrıca, Yen karşısında haftalık %1,6 kayıpla 0,8882 İsviçre Frangı ve %0,6 kayıpla 150,53 seviyesinde işlem gördü.

Petrol fiyatları Perşembe günü dört ayın en düşük seviyesine geriledi ve Walmart’ın (NYSE:WMT) fiyat indirimleri enflasyonla mücadele baskılarına katkıda bulundu. Bu haftaki veriler ABD tüketici fiyatlarının istikrara kavuştuğunu gösterdi; bu da yatırımcıları enflasyonun gerilediğine ve faiz artırım döneminin sona erdiğine ikna etti.

Perşembe günü açıklanan yumuşak ABD ekonomik verileri de bu görüşü güçlendirdi. Vadeli işlem piyasaları, Fed’in faiz oranlarını bir hafta önceki 73 baz puandan gelecek yıl 98 baz puan düşüreceğini fiyatlıyor.

Sınır ötesi ödeme firması Corpay’da stratejist olan Peter Dragicevich durum hakkında yorum yaptı. Dragicevich, dikkate alınan gevşeme tedbirinin agresif görünmesine rağmen yönün gerçek göründüğünü kaydetti. ABD enflasyonunun nabzının değiştiğini ve geçmişteki politika sıkılaştırmasının olumsuz etkilerinin görülmeye başladığını sözlerine ekledi.

Bir sonraki Federal Reserve gevşeme döngüsü yaklaşırken Dragicevich, ABD getirilerinin düşmesi ve ABD büyümesinin toparlanmasıyla birlikte ABD dolarının önümüzdeki birkaç çeyrekte kademeli olarak değer kaybetmesini bekliyor.

Sterlin bu hafta %1,5 artışla 1,2410 dolara yükseldi. Avustralya ve Yeni Zelanda doları, ABD ekonomisinin yavaşladığına dair işaretlerin emtia fiyatlarını etkilemesiyle Perşembe günü cazibesinin bir kısmını kaybetti ancak yine de haftalık artışlara hazırdılar.

Avustralya dolarıCuma günü, haftalık %1,7 artışla 0,6466 dolardan işlem görürken, Yeni Zelanda doları haftalık %1,2 artışla 0,5960 dolardan işlem gördü.

Çin yuanı, dolar başına 7,2447 ile üç ayın en yüksek seviyesi yakınlarında işlem görerek son iki ayın en iyi haftasını gerçekleştirme yolunda ilerliyor.

National Australia Bank (OTC:NABZY) stratejistleri, piyasalar Federal Reserve faiz oranlarının zirveye ulaştığından emin olur olmaz doların mevcut gücünün ödünç alınmış bir zaman olarak görüleceğini söyledi.

Cuma günü ilerleyen saatlerde Avrupa Merkez Bankası’ndan çok sayıda konuşmacının konuşma yapması planlanıyor ve ABD’deki konut başlangıçlarıyla birlikte İngiltere perakende satış verileri de açıklanacak. Kripto para piyasasında Bitcoin, dört haftalık kar serisini kırmaya hazırlanıyor ve %1,8 gibi mütevazı bir düşüşle 36.416 dolara geriledi.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

hizan-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu