Haber

Danıştay’dan eğitimcilere karar: ‘İnsan hakları adına kazanç’

İZMİR – Altıparmak Hukuk Bürosu, Milli Eğitim Bakanlığı’nın “FETÖ/PDY Terör Örgütüyle Bağlantılı Olduğu Tespit Edilen Kurumlar” konulu genelgesinin, bu okullarda görev yapan eğitimcileri doğrudan etkileyen üçüncü maddesinde, “Bu personel, Başka bir özel eğitim kurumunda çalışma izni onayı almış olmak.” MEBBİS üzerinden gerekli bilgiler işlenecektir.” Açılan davada Danıştay 8’inci Dairesi iptal kararı verdi.

‘HUKUK VE İNSAN HAKLARI ADINA BİR KAZANÇTIR’

Danıştay 8. Dairesi’nin söz konusu ibarenin iptaline karar veren kararında, “5580 sayılı Kanunun yukarıda belirtilen hükümleri dikkate alındığında; Şartların sağlanması durumunda 5580 sayılı Kanuna tabi kurumlarda çalışan işçinin çalışma izninin iptal edilmesi mümkündür ancak; “Bir daha özel eğitim kurumlarında çalışma izni verilmemesi” sonucunu doğuracak veya buna izin verecek bir düzenlemenin bulunmadığı görüldüğünden; Söz konusu Genelgenin 3. sayısında, kapsam dahilindeki kurumlarda görev yapan yönetici, eğitimci, öğretmen, uzman eğitmen, usta öğretici ve diğer çalışanlara çalışma izni verilmemesi kuralına ilişkin hukuki bir desteğin bulunmadığı görülmektedir. .

Davaya ilişkin açıklama yapan Altıparmak Hukuk Bürosu, “Bu düzenleme Anayasa ve uluslararası insan hakları sözleşmeleriyle korunmaktadır; Çalışma özgürlüğüne, gelişme hakkına, hukuki güvenlik ilkesine, kanunilik unsuruna, cezaların bireyselliği unsuruna, masumiyet karinesine ve nihayetinde hukukun üstünlüğü ilkesine açıkça aykırıdır. “Genelgenin ilgili düzenlemesi iptal edilmediği sürece, sırf bu okullarda öğretmenlik yaptıkları için ömür boyu çalışma hakları elinden alınan öğretmenlerin aslında ‘sivil ölüm’ cezasına çarptırıldıkları açıktır.”

Kararın insan hakları açısından bir kazanım olduğunu belirten hukuk bürosu, “Olağanüstü hal kapsamında çıkarılan söz konusu düzenlemenin iptali, insan hak ve özgürlüklerine yönelik aşırı ve hukuksuz müdahalelere örnek teşkil etmektedir” dedi. Hukukun üstünlüğü ve insan hakları açısından bir kazançtır. “Hukuk büromuz hiçbir ayrım gözetmeksizin insan haklarının savunulması konusunda üzerine düşeni yapmaya devam edecektir” dedi. (DUVAR)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu