Haber

Cezayir, Nijer’de Anayasal Düzene Dönüş Çağrısında Bulundu

Cezayir, Nijer’de anayasal düzene dönüş çağrısında bulunarak ve “meşru cumhurbaşkanı” olarak Muhammed Bazum’a güvendiğini yineleyerek yabancı askeri müdahale konusunda uyarıda bulundu.

Cezayir resmi ajansı APS’ye göre, Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Cezayir, Nijer’de anayasal düzene dönme ve hukukun üstünlüğünün gereklerine saygı gösterme konusundaki derin taahhüdünü yineler. Bu bağlamda Cezayir, Hükümeti, Nijer Cumhuriyeti’nin meşru cumhurbaşkanı olarak Sayın Muhammed Bazum’a desteğini bir kez daha teyit etmektedir.” kelimeler kullanıldı.

Açıklamada, bu anayasal sisteme dönüşün öneminin, Nijer’de ve bir bütün olarak bölgede güvensizlik ve istikrarsızlığın tırmanmasını önleyecek ve bölge halklarını daha fazla bela ve trajediden koruyacak barışçıl yollarla sağlandığı belirtildi.

Dış müdahale niyetlerinin güçlendiği uyarısında bulunulan açıklamada, böyle bir müdahalenin Nijer’de mevcut krizi daha da tırmandıracağı ve durumu daha da kötüleştireceği kaydedildi.

Cezayir Dışişleri Bakanlığı’ndan 26 Temmuz’da yapılan yazılı açıklamada, Cezayir’in Nijer’deki darbe girişimini “endişeyle” izlediği ve “şiddetle” kınadığı belirtildi.

Bakanlıktan yapılan bir diğer açıklamada Cezayir Dışişleri Bakanı Ahmed Attaf, Nijer Dışişleri Bakanı Hassoumi Massaoudou ile yaptığı telefon görüşmesinde Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun’dan Nijer Cumhurbaşkanı Bazum’a desteğini iletmesini istedi.

Nijer’de darbe

Nijer’de Başkan Bazum, 26 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayına bağlı unsurlar tarafından gözaltına alındı ​​ve o akşam ordu, yönetimi ele geçirdiğini duyurdu.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Omar Tchiani, 28 Temmuz’da Ulusal Vatanı Koruma Konseyi (CNSP) adlı cuntanın liderliğini üstlendiğini ve geçiş hükümetinin başına geçtiğini duyurdu.

Bir önceki Cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou’nun “gizlisi” olarak bilinen ve Abdourahmane olarak da bilinen Tchiani, yaklaşık 10 yıldır Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı olarak görev yapıyordu.

Bazum, 26 Temmuz’dan beri özel konutunda tutuluyor.

celikhanhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu