Yaşam

Akaretler, Kasım’da Sanat ve Ustalık Birlikteliğinin Kutluyor

Restorasyonu Bilgili Holding tarafından gerçekleştirilen ve İstanbul’un önde gelen kent ömür ve kültür sanat destinasyonlarından Akaretler, sanata konut sahipliği yapmaya devam ediyor. Memleketler arası ve Türkiye’nin önde gelen galerileri ile ortak projeler gerçekleştiren Bilgili Sanat; birçok solo ve küme standına Akaretler’dekapılarını açıyor.

PG Arka Gallery sanatkarı Derya Geylani ile BE THE MEISTER işbirliği, özel bir enstelasyon ile Akaretler’de sergileniyor. Cam sanatkarı Derya Geylani’nin edebiyatımızın ünlü isimlerinden Turgut Uyar’ın harika şiiri “Geyikli Gece” den ilham alarak yarattığı enstelasyonu Akaretler 17 numaralı binada 24 Kasım 2022’de izlemeye açılıyor.

Sanatçı Derya Geylani; yıllar boyunca taşınan miras, gelenek ve ustalığı yeni jenerasyonlarla farklı bir boyutta buluştururken, bir ortaya gelinen “BE THE MEISTER” projeyi bütünlüyor. Bu yıllara yayılan kodları simgeleyen BE THE MEISTER; farklı disiplinlerden kendi alanlarında uzman isimlerle işbirliği yaparak, kendi ustalığını çeşitli alanlardan beslenerek orta koyuyor.

Türkiye’de Cam Sanatının genç ve ilham verici isimlerinden PG Arka Gallery tarafından temsil edilen Derya Geylani ile işbirlikleri ise büsbütün, ustalığa, çağdaş vakitlere, geceye ve birebir vakitte mirasa işaret ediyor. Genç bir bayan sanatkarın bu ustalığı BE THE MEISTER konseptiyle buluşuyor ve büyüyor. Bilgili Holding Sanat Projeleri yöneticisi Begüm Güney, enstelasyon özelinde: “‘Be the meister’ fikrinin çok uzun vakittir tıpkı köprülerle birbirine bağladığı miras, gelenek ve ustalığı tam da bu nedenle bugün sanatsal sözünü camla bulan bir sanatçı ile temsil etmektedir. Gelenek ve ustalığı yücelten ‘be the meister’ın Çağdaş Cam Sanatkarı Derya Geylani ile birlikte birebir odada olmasının tek sebebi budur. ‘Be the meister’ kendi pratiğinde ustalaşan genç bir sanatkarın uzun bir müddettir üzerinde çalıştığı kavramlar bağlamında seyahatine eşlik etmektir. Yapıtın taşıdığı çoklu manaların ağır hisleri ile hiç beklenmedik bir anda havaya yükselen objelerle vakti donduran bu eser mikro vaktin anıtlarına dönüşüyor. Büyülü ve sonsuz bir odaya buyrun. “ diyor.

Derya Geylani’nin “Geyikli Gece” isimli geri dönüştürülmüş camlardan oluşan enstalasyonu 24 Kasım-1 Aralık 2022 tarihleri ortasında Akaretler’de izlenebilecek.

Yaşamın kendisinden ilham alan Cam Sanatçısı…

PG Arka Gallery tarafından temsil edilen Derya Geylani Vuruşan (d.1990, İstanbul), 2013 yılında Anadolu Üniversitesi Hoş Sanatlar Fakültesi Cam Bölümü’nden mezun oldu. 2011- 2012 yılları ortasında Polonya’daki E. Geppert Academy of Arka and Design okulunda eğitim gördü. Norveç, Polonya, İtalya, Kore, Türkiye’de birçok karma standa katıldı. 2013 yılında “Fear Chair” isimli tasarımı ile “A’ Design Awards” müsabakasında ödül kazandı. Birebir yıl Mimar Sinan Hoş Sanatlar Üniversitesi Hoş Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Tasarımı Bölümü’nde yüksek lisans eğitimine başladı. 2014 yılında milletlerarası cam yarışı “European Glass Experience” yarışında finale kaldı ve İspanya, Portekiz ve İtalya’da sergileme aldı. 2015 yılında yüksek lisansını tamamladı ve birebir üniversitede sanatta yeterlik eğitimine başladı. İspanya cam müzesi Fundacion Centro Nacional del Vidrio, La Granja’ nın müze koleksiyonunda yapıtı bulunan Geylani, 2018 güz periyodundan beri Anadolu Üniversitesi Hoş Sanatlar Fakültesi Cam Bölümü’nde ve 2020 yılında Marmara Üniversitesi’nde de öğretim vazifelisi olarak ders vermektedir. Sanatçı, 2019 yılında Mimar Sinan Hoş Sanatlar Üniversitesi’nde sanatta yeterlik tez çalışmasını tamamlamıştır ve İstanbul’daki atölyesinde çalışmalarına devam etmektedir.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu