Ekonomi

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu, kesin seçim sonuçlarının açıklanmasından üç gün sonra toplanacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu, 28’inci Milletvekili Genel Seçimi kesin sonuçlarının Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından açıklanmasını takip eden üçüncü gün saat 14.00’te davetsiz olarak toplanacak.

TBMM İçtüzüğünün “İlk toplantı, yemin etme ve göreve başlama” başlıklı üçüncü maddesine göre, ilk oturumda milletvekillerinin yemin etmeleri için ilk toplantı yapılacak.

Yemin, her milletvekilinin Anayasa metnini kürsüden yüksek sesle okumasıyla yapılacak. milletvekilleri; seçim civarında, soyadlarına ve adlarının alfabetik sırasına göre yemin edeceklerdir.

Yemin töreni yapılacak

Yemin töreninde hazır bulunmayan milletvekilleri, katıldıkları ilk toplantının başında yemin edebilecek.

Milletvekilleri yemin ederek göreve başlayacak. Yemin etmekten kaçınan milletvekilleri, milletvekili sıfatından doğan haklardan yararlanamazlar.

Yasama Meclisinin ilk oturumunun ilk oturumundan Lider seçilene kadar, en yaşlı milletvekili Daimi Başkan olarak görev yapacak. En yaşlı ikinci üye Başkan Vekili olarak görev yapar.

En genç 6 milletvekili de daimi olarak katip üye olarak görev yapacak.

Kural 10’a göre, bir yasama döneminde Cumhurbaşkanlığı için iki seçim yapılır. Birinci seçilen kişinin görev süresi 2 yıl, ikinci dönem için seçilen kişinin görev süresi ise 3 yıldır.

Tüzüğe göre siyasi parti kümeleri Cumhurbaşkanlığı için aday gösteremez.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkan adayları, milletvekili genel seçimlerini müteakip, Meclisin toplandığı günden itibaren beş gün içinde Başkanlık Divanına bildirilir.

Cumhurbaşkanı seçimi gizli oyla yapılacak.

Parlamento seçim günü toplanacak. Lider seçimi kapalı oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tamsayısının üçte ikisi, üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu aranır.

Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılır; Dördüncü oylamada en çok oyu alan üye Lider seçilecektir.

Cumhurbaşkanlığı seçimi, aday gösterme süresinin bitiminden itibaren 5 gün içinde tamamlanacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, siyasi parti kümelerinin toplam parti kümeleri içindeki yüzdelerini ve bu oranlara göre her bir siyasi parti kümesinin Cumhurbaşkanlığındaki görev yeri sayısını belirleyecek ve onlara bildirecektir. danışma kuruluna.

Başkanlık Divanı’ndaki görev yerleri, başkan yardımcıları için en yüksek orandan başlamak üzere sırayla dağıtılacak.

Katip üyelikleri ile mülki amirlerin görev dağılımı Danışma Kurulunun görüşü alınarak Genel Kurulca kararlaştırılır.

Siyasi parti kümeleri kendilerine düşen yerlere adaylarını gösterecek.

Bu adayları gösteren liste Genel Kurul tarafından işaret oyu ile oylanarak seçim tamamlanır.

bigaajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu