Haber

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, Kuzey Makedonya Adalet Bakanı Krenar Lloga ve beraberindeki heyeti kabul etti.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Kuzey Makedonya Adalet Bakanı Krenar Lloga ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Meclis’te düzenlenen resepsiyonda Balkanların barış ve güvenliği, ikili ve parlamentolar arası ilişkiler ile güncel bölgesel ve küresel konular ele alındı.

Kurtulmuş, Makedonya’yı dost ve kardeş bir ülke olarak gördüklerini belirterek, Kuzey Makedonya Adalet Bakanı Lloga ve beraberindeki heyeti Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Makedonya ile Türkiye’nin köklü, tarihi ilişkileri olduğunu belirten Kurtulmuş, bu bağları her alanda geliştirmek istediklerini söyledi.

Balkanlar’da istikrarın, dünya kuralları çerçevesinde, sadece buradaki ülkeleri değil, bölge barışını da etkileyen önemli bir konu olduğuna dikkat çeken Kurtulmuş, Türkiye olarak bu konudaki en temel noktaların olduğunu ifade etti. Balkan ülkeleriyle ilişkiler inanç ve istikrarın korunmasıdır.

Siyasi farklılıkların hızla çözülmesinin bölge açısından hayati önem taşıdığını belirten Kurtulmuş, bölgedeki gerilim ve çatışmaların buradaki her ülkeyi çok daha hassas bir noktaya getirdiğini söyledi.

Kurtulmuş, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın öncelikle Balkan coğrafyasını etkilediğini, bu nedenle güven ve istikrar konusunun ön planda tutulması, sorunların barışçıl müzakereler ve karşılıklı arzu yoluyla çözülmesi ilkesinden asla sapmamak gerektiğinin altını çizdi.

Makedonya ile Türkiye arasında her alanda olumlu çıkarları artırdıklarını belirten Kurtulmuş, parlamenter diplomasi alanında olumlu çıkarların geliştirilmesi ve dostluk gruplarının birlikte çalışması gerektiğini söyledi.

Kuzey Makedonya Adalet Bakanı Lloga, resmi ziyaret için geldikleri Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bulunmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

Ankara’da oldukça verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini ifade eden Lloga, Makedonya’nın güçlendirilmesi için Türkiye’nin yargı başta olmak üzere her alandaki başarılarından yararlanmak istediklerini kaydetti.

Resepsiyona, Türkiye-Kuzey Makedonya Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç, Türkiye-Kuzey Makedonya Parlamentolararası Dostluk Grubu üyesi ve AK Parti Konya Milletvekili Mehmet Baykan, Kuzey Makedonya’nın Ankara Büyükelçisi Jovan Manasijevski, Kuzey Makedonya Adliyesi katıldı. Konsey Lideri Vesna Dameva, Kuzey Makedonya Organize Hata ve Yolsuzluk Savcısı İslam Abazi, eski Kuzey Makedonya Anayasa Mahkemesi Lideri Salih Murat da hazır bulundu.

bozkurt-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu