Haber

TİHEK’ten 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü Açıklaması

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’ndan (TİHEK), “Her vatandaşın eşit haklar temelinde haklarından yararlandığı bir dünya diliyoruz.” değerlendirme yapıldı.

TİHEK’ten 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, 20. yüzyılda iki dünya savaşının yaşandığı ve savaşlar sırasında çok sayıda insan hakları ihlaliyle karşılaşıldığı hatırlatıldı.

Bildiride, özellikle İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra insan haklarının korunması ve özgürlüklerin genişletilmesinin uluslararası hukuk ve devletlerin iç düzenlemeleri yoluyla gerçekleştirildiğinin belirtildiği açıklamada, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin Birleşmiş Milletler tarafından kabul edildiği hatırlatıldı. (BM) 10 Aralık 1948’de.

Bildirgenin bağlayıcı bir metin olmayıp, kendisinden sonra hazırlanan birçok ulusal ve uluslararası normun kaynağı olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Dünyanın her bölgesinden farklı kültür ve toplumların temsilcileri tarafından hazırlanan bildirge, insan haklarının evrensel olarak korunması ilk kez gündeme geldi.Onur ve haklar bakımından eşit olduklarını beyan ederken, insanları birbirlerine kardeşçe davranmaya çağıran ifadeler kullanıldı.

Bildirgenin ilanından bu yana insan hakları açısından hem kurumsallaşma hem de normlaşma adına değerli adımların atıldığı vurgulanan açıklamada, “Bildirgede öngörülen ideal insan hakları düzeninin 2010 yılı sonuna kadar devam ettirilmesi için çaba gösterilmiştir. evrensel, bölgesel ve ulusal düzeyde oluşturulmuş kurum ve normlardır.” değerlendirmesi yapıldı.

Bu kapsamda ulusal insan hakları kurumlarının kurulduğu ifade edilen açıklamada, bu kurumların insan haklarının tüm aktörlerini bir araya getirmeye çalıştığı ve kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, akademi arasında köprü görevi gördüğü belirtildi. ve bireyler.

TİHEK’in de bu kapsamda faaliyetler yürüttüğünün anlatıldığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Ülkemizdeki ulusal insan hakları kurumlarının kurumsallaşması olan Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, insan haklarını korumak ve geliştirmek, bireylerin eşit muamele görme hakkını güvence altına almak için çalışmak, aktif çaba göstermek misyonuna sahiptir. TİHEK, bu kurumsal misyon çerçevesinde eşit yurttaşlığı yaygınlaştırmayı amaç edinmiş, insan haklarını koruma ve geliştirme anlayışıyla faaliyetlerini sürdürmektedir. her türlü önyargının, ayrımcılığın ve şiddetin son bulacağı, her vatandaşın eşit haklar temelinde haklarından yararlandığı bir dünya diliyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu