Sağlık

Sardunya çiçeğinin faydaları nelerdir? Sardunya kokusu faydalı mı?

Zaten fazla özen gösterilmeden yetiştirilebilen ıtır bitkisi istenirse saksıda da yetiştirilebilir. Genellikle yaz aylarında çiçek açan ıtır bitkisi pembe, kırmızı ve beyaz renklidir. Çoban iğnesi, leylek gagası ve turna gagası adlarıyla da bilinir.

ITIR ÇİÇEĞİ NEDİR?

Sardunya bitkisinin boyu ortalama 14-40 cm arasındadır. Haziran ve Temmuz aylarında mor veya pembe çiçekler açar ve çok yıllık otsu özellikler gösterir. Sardunya çiçeğinin yetişmesi için özel bir alan ya da kural yoktur. Bitkinin yetişmesi için gerekli olan iklim şartları ile rahatlıkla yetişir. Özellikle su ihtiyacı çok fazla olmayıp sadece yağıştan bile sağlıklı bir şekilde büyüyebilmektedir. Alt kısmı etli, taban yaprakları ise kalp şeklindedir. Çiçeklenme ortalama 5-10 civarındadır. Çanak yaprakların beş bölümü vardır ve renkleri kırmızıya yakındır.


Sıcak iklimi seven bitki soğuğa karşı son derece dayanıklıdır. Güneşi sever ve sıcaklığın yüksek olduğu yerlerde daha sık görülür. Tohum veya gövde kesimi ile yayılır. Yapraklarının yapısı son derece ilginçtir. Tüylü yapısı dokunulduğunda hayranlık uyandırır. Yaprakları ezildiğinde ortama hayranlık uyandıran bir koku verir.

ITIR ÇİÇEĞİNİN KULLANIM ALANLARI VE FAYDALARI

Yağ olarak kullan

Sardunya yağı kullanmanın farklı yolları vardır. En yaygın kabul gören yol ise masaj yöntemidir. Bunun için kendinizi rahat hissedeceğiniz bir durumda uzanın ve sardunya yağı ile vücuda masaj yapın. Özellikle eklem bölgelerinde dayanılmaz bir rahatlama sağlar. Sardunya yağı aynı zamanda yaşlanmaya bağlı kırışıklık gibi durumların önlenmesinde de etkili olabilmekte ve daha genç bir görünüm sunabilmektedir. Masaj ile cilt parlaklık, canlılık ve direnç kazanırken aynı zamanda ruhsal olarak da etkilenerek özel bir rahatlık alanı sunar.


Parfüm olarak kullanmak

Yapraklar ezildiğinde gül ve hafif limon benzeri bir koku yayılır. Bu şekilde elde edilen esans ve koku çeşitli hoş işlerde kullanılır. Sardunya kokusu popüler olmasının yanı sıra hem rahatlatıcı hem de sakinleştiricidir. Sardunya özlü oda kokuları, zeminlerde hem hoş hem de güçlendirici bir etki yayar.


Çay olarak kullan

Sardunya çiçeğinin çayı özellikle sindirim problemlerini gidermek için tercih edilebilir. Sardunya çayı sindirim sorunları ve rahatsızlıkları üzerinde oldukça etkilidir ve kullanıldıktan sonra çok kısa sürede rahatlama sağlar. Aynı zamanda çay olarak kullanıldığında sakinleştirici etkisi de vardır. Sardunya çiçeğinin kurutulmuş bitkileri sıcak suda çay demleme yöntemi uygulanarak tüketilebilir. Ayrıca bağışıklığı güçlendirme ve enerji verme özelliğine sahiptir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu