Haber

NASA, Bennu Asteroidinden parçaları inceleyebilecek

Geçtiğimiz günlerde NASA’nın başarılı bir operasyonu sonucunda Bennu Asteroid’in modülleri gezegenimize ulaştı. Bu asteroit parçaları sayesinde araştırmacılar gezegenlerin nasıl oluştuğuna dair ipuçları yakalayacaktı. Ancak asteroit kutusunu açmak hiç de kolay olmadı. Sonunda bilim insanları uzun araştırmaların ardından Bennu Asteroid’den gelen bu değerli kutuyu açmayı başardılar. Detaylar burada…

NASA artık Asteroid Bennu’nun modüllerini inceleyebilecek!

Bu örnekleri yakalamak için OSIRIS-REx uzay aracı Ekim 2020’de Asteroid Bennu’ya ulaştı. TAGSAM (Dokun ve Git Örnek Toplama Mekanizması) sayesinde asteroitten örnekler topladı. Peki bunu nasıl yaptı? Araç daha sonra sadece beş saniyeliğine Bennu’ya doğru hareket etti. Asteroide nitrojen gazı üfledi. Bu, kayaları ve tozu kutunun içine itti.

Daha sonra uzay aracı gezegenimize doğru yola çıktı. Yeterince yaklaştığında asteroit modüllerini içeren kutuyu Dünya’ya düşürdü. NASA bu paketi başarılı bir operasyonla Bennu Asteroid’den aldı. Ancak kutunun kapağını açmak hiç de kolay olmadı. Bilim insanları ilk olarak kutu açılıncaya kadar kutunun üstündeki modülleri incelemeye başladı.

Kaslı kimse yok mu? NASA hala Bennu’nun kutusunu açamadı!

NASA, kutunun kapağındaki iki tutturucuyu serbest bırakmak için aylar harcadı. Bu iş hiç de kolay bir iş değildi. Bilim insanları özverili çalışmaların ardından nihayet kutuyu açmayı başardılar. Metal kutunun içinde yaklaşık 1 santimetre genişliğe kadar koyu renkli kayalar ve farklı boyutlarda daha küçük parçacıklar bulunuyor.

Bu örnekler paha biçilmezdir. Çünkü Asteroid Bennu, birçok asteroit gibi güneş sisteminin çok eski zamanlarından beri korunan bir kapsüldür. Yaklaşık 4,5 milyar yaşındadır. Ayrıca Bennu Asteroitinden gelen bu el değmemiş parçalar sayesinde bilim insanları gezegenlerin nasıl oluştuğunu da çözebilecekler. Ancak bu araştırma, Dünya’nın suyunu nasıl elde ettiğine dair fikir verebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu