Ekonomi

Muğla’daki üreticilere fidan dağıtımına başlandı

MUĞLA (İGFA) – Tarımsal destekler kapsamında 2024 yılında 53 bin meyve fidanının dağıtımını gerçekleştirecek Muğla Büyükşehir Belediyesi Yerel Tohum Merkezi’nde Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’ün katılımıyla meyve fidanı dağıtım töreni düzenlendi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr., Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Yerel Tohum Merkezi’nde düzenlediği Meyve Fidanı dağıtım törenine katıldı. Osman Gürün’ün himayesinde Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, kooperatif başkanları ve üreticiler katıldı.

Meyve Fidanı dağıtımında konuşan yapımcı Nejla Altındal; “Geleceği gören, kırsaldaki kadınlarımıza kıl keçisi dağıtan, kooperatiflerimize makine ve fidan desteği sağlayan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Katkılarından dolayı Osman Gürün ve ekibine teşekkür ediyorum” dedi. söz konusu.

Seydikemer Çaykenarı Kooperatif Başkanı Osman Uçar, fidan dağıtım töreninde yaptığı konuşmada; “Sayın Cumhurbaşkanım bize 5 tonluk süt tankı verdi. Yıllardır bu tankı kullanıyoruz. Fabrikanın süt tankını kullansaydık sütümüzü orada vermek zorunda kalacaktık. Artık istediğimiz yere daha yüksek fiyata satıyoruz. Ayrıca zeytin eleme makinesi de sağladı. Bu desteklerden dolayı Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Osman Gürün’e çok teşekkür ediyorum” dedi. söz konusu.

“OVA’NIN TARIMSAL ÜRETİMİ DEVAM ETTİRMESİ ÇOK ÖNEMLİ”

Meyve Fidanı dağıtım töreninde konuşan Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş şunları söyledi; “Menteşemiz tarihi bir şehir olmasının yanı sıra bir tarım şehridir. Kırsal nüfusun yoğun olduğu bir bölgedir. Burada üretilen eserlerle diğer ilçelerimizi besleyen bir şehir. Uygulanan yanlış tarım politikaları nedeniyle geçmişte en çok üretilen tütün artık yok. Büyükşehir Belediyemiz arsanızı satmayın, eserinizi sat diyor. Köylülerimiz pandemiden sonra çok fazla arazi sattı. Ama Liderimiz Dr. Osman Gürün satılmaması konusunda birçok uyarıda bulundu ve şimdi ne kadar değerli olduğunu görüyoruz. Özellikle kadınlarımıza verilen takviyeleri görüyoruz. Kooperatif destekleri sayesinde kadınlarımız değerli kazançlar elde ediyor. Eskiden kooperatifin adını duyan herkes kaçardı. Önderim Osman sayesinde artık herkes buraya üye olmaya çalışıyor. Görüyorsunuz Muğla Ovası’nın korunması ve tarımsal üretimin devam etmesi, kalkınmaya açılmaması çok önemli” dedi. söz konusu.

“GENÇLERİMİZ ASGARİ ÜCRET İÇİN ÇALIŞMAK İÇİN ŞEHİRE GELMEYECEK AMA TOPRAKLARINA SAHİP ÇIKACAKLAR”

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr., üreten köylünün yeniden milletin efendisi olabilmesi için tarımın çok değerli olduğunu söyledi. Osman Gürün, Muğla’nın verimli topraklarıyla çok değerli bir tarım kenti olduğunu belirtti.

Başkan Gürün; “2014 yılında göreve gelir gelmez tarım ve hayvancılık açısından bir tarım şehri olan Muğla’da neler yapabileceğimizi düşündük ve projelerimizi hızla hayata geçirdik. Türkiye’nin yerel yönetimlerdeki ilk projesi olan Toprak Analiz Laboratuvarını şehrimize kazandırdık ve toprağımızın haritasını çıkardık. Tarım kenti Muğla’da yerli tohumculuktan arıcılığa, kıl keçisi desteğinden garantili çiçeğe, meyve sebze kurutma tesislerinden koku vadisi projelerine kadar birçok projeyi hayata geçirdik. Yüzde 55’i kırsal kesimde yaşayan Muğla’da yaptığımız çalışmalarla şehirden köye dönüş sağlamak, gençlerimizin kendi topraklarında üretim yapmasını ve emeğinin karşılığını almasını istiyoruz. Asgari fiyatlarla çalışıyor. Genç nesil tarlasına, toprağına sahip çıkacak. Tüm bu çalışmaları yaparken en önemlisi güven duygusunu yeniden inşa ediyoruz. Üreticilerimizin tarıma ve kooperatifçiliğe olan güvenini yeniden kazanmak için çalışıyoruz. Kooperatiflerimizi desteklemek, teşvik etmek ve birliklerini sağlamak için Güçler Birliği’ni kurduk. Böylece üreticimizin güveni ve Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle Muğla’mızın ürünlerinin kalitesini artırarak markalaşma, ambalajlama ve sunum konusunda önemli ilerlemeler kaydettik. Tarım kentimiz Muğla’da üreten köylülerimiz milletin efendisi olacak ve Muğla geleceğe umutla yürüyecektir.”

Tarımsal ürün çeşitliliğini artırmak ve sürdürülebilir kırsal kalkınmayı sağlamak amacıyla değerli projelere imza atan Muğla Büyükşehir Belediyesi, il genelinde yüzde 50 destekle zeytin, kestane, ceviz, keçiboynuzu ve badem fidanı desteğine başladı. İl genelinde bugüne kadar 205 bin meyve fidanı, 575 ton tohumluk patates ve 578 ton yem bitkisi tohumu dağıtan Büyükşehir Belediyesi, 2024 yılında dağıtacağı 53 bin meyve fidanıyla 258 bin adete ulaşacak. Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak fidan dağıtımından yararlanacak vatandaşlara gerçek gübreleme yöntemlerinin uygulanabilmesi için toprak analizi yaptırılması istenecek. 2 ila 10 dönüm arası araziler için destekler verilecek.

haber-ihsangazi.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu