Ekonomi

Mevduat faizleri 20 yılın zirvesine çıktı

Bu cephede yeni rekorlar kırılırken, Türkiye’de döviz talebinin korumalı mevduata kaymasıyla birlikte mevduat faizlerinde de tarihi seviyeler kaydedildi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, mevduatın büyük bölümünü oluşturan orta-3 ay vadeli mevduat faiz oranları 12 Mayıs haftası itibarıyla yüzde 30’un üzerine çıktı. Ekim 2003’ten bu yana ilk kez 1-3 ay vadeli mevduat yüzde 30’un üzerine çıktı.

Blooömberght’te yer alan habere göre, mevduat faizlerinin tarihsel seyrine bakıldığında, 2003 sonrası dönemde faiz oranlarındaki düşüş eğiliminin küresel mali kriz döneminde duraksadığı ve sonrasında aşağı yönlü ivmesini sürdürdüğü görüldü. Bu ivme sonunda 1-3 ay vadeli mevduat faiz oranlarının yüzde 6’ya gerilediği görüldü.

Ardından tekrar yukarı yönlü ivme gözlendi ve kur şokunun yaşandığı Eylül 2018’de 1-3 ay vadeli mevduat faiz oranı yüzde 27’nin üzerine çıktı. Burada zirvesinden yüzde 8’e çekilen mevduat faizlerindeki üst yönlü ivmenin yüzde 30’un üzerinde olduğu son aşama.

Vadesi 1 aya kadar olan mevduatlar için de yeni bir eşik aşıldı. Bu mevduatlara verilen faizler 2019 Temmuz ayından bu yana ilk kez yüzde 20’yi aştı. Tüm vadeler dikkate alınarak yapılan hesaplamalara göre ortalama mevduat faizi 12 Mayıs haftasında yüzde 22,5 ile 2019’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. BDDK verilerine göre yurt içi yerleşiklerin TL mevduatının yüzde 37’si 1-3 ay vadeli mevduatta bulunuyor.

12 Mayıs prestijiyle mevduat bankaları arasında TL mevduat faizi yüzde 60 seviyelerinde. Söz konusu oran kamu mevduat bankaları için yüzde 65,4; Özel mevduat bankalarında yüzde 57,1, yabancı mevduat bankalarında yüzde 63,6 oldu. TCMB, TL mevduatın toplam mevduat içindeki payı için 2023 yılında yüzde 60’ı hedeflediğini açıklarken, bu seviyenin ardından 7 Nisan’da açıklayacağı yeni düzenlemelerle bu oranı yüzde 60-70 aralığında tutmayı hedeflediğine işaret etti. yaklaşıldı. (EKONOMİ HİZMETİ)

civril-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu