Yaşam

Mahfi Eğilmez’in Yükselttiği Skimpflasyon, Daralma ve Greedflasyon Nedir? Enflasyondan farkı nedir?

Ekonomist, bürokrat ve yazar Mahfi Eğilmez , yazılarında kullandığı üç kavram ve X paylaşımlarıyla dikkat çekti. Bu kavramlardan biri eksik enflasyon,birisi daralmadiğeri ise açgözlülük olmuş. Peki nedir bu üç kavram? Bildiğimiz enflasyondan farkı nedir?

Mahfi Eğilmez’in paylaşımları şöyle:

Eğilmez’in yazısına buradan ulaşabilirsiniz.

Öncelikle kayak kaldırmayla başlayalım.

Aslında skimpflasyon nostaljik olanlar Farkında olmadan bahsettiği bir kavramdır. Özünde ” kalitesiz ürünü aynı fiyata satmakSkimpflasyonda “şu şekilde tanımlanabilir” “O eski kokulu domatesler nerede?”Sorunun cevabını kısmen şu olguyla açıklayabiliriz: Türkiye’nin alım gücü azaldıkça daha insana yakışır işler üretiliyor. yurtdışına satış yaparken Elimizde tatsız, kokusuz, vitaminsiz domates kalıyor. Bu domatesler aynı zamanda domates içeren işlerde de kullanılmaktadır.

İkinci konu ise açgözlülük.

Açgözlülükkelime, İngilizce açgözlülük Anlamı. “Zaten almak zorundalar” diye düşünen fırsatçılar, enflasyonla ya da döviz kurlarıyla açıklanamayacak artışlar yaparak açgözlülük yaratıyorlar. ” Bırakınız yapsınlar, ekonomik ilerleme, birey kendi çıkarını en üst düzeye çıkardığında ortaya çıkar.ideolojinin kurucusu Adam Smitheşit  Eğer bu insanları görürse Bu kadarını söylemedik!“Maalesef. Enflasyonun iki katı fiyat artışı gördüğümüz işler açgözlülükten etkileniyor çünkü insanlar onları almak zorunda kalıyor ve yine de alacaklar.

Bir de küçülme kavramı var

Burada da işin fiyatı aynı kalıyor tabi ki bu fiyat sabitliği ayrıntılara baktığımızda Geçerli değil. 100 gramlık bir ürün 80 grama düştüğünde ve fiyatı aynı kaldığında aslında ürünün kilosu yüzde 25 oranında artıyor. Bu durumda fiyat artışı azalan gramajın arkasında gizlidir. Özellikle ekmek gibi işlerde bu durum sıklıkla göze çarpıyor. Paketli ürünlerde önce ağırlık azalıyor, ardından maxi boylar piyasaya çıkıyor. Pazarın gelişmesi halinde maxi paketlerden “maxi” kelimesi kaldırılacak ve maxi uzunluk standart hale gelecektir. Bir sonraki ekonomik krizde bu paketler de küçülecek.

Peki şu anki durumumuz nedir?

İşlerin kalitesi düşüyor Hem ağırlıkları azalıyor hem de fiyatları artıyor. Bu durumda açıklanan enflasyon ile bizim algıladığımız enflasyon farklıdır. Dolayısıyla ekonomik sıkıntıların yarattığı baskı, günlük hayatımızı rakamlarla ifade edilemeyecek kadar fazla etkiliyor.

Yani özetle her şey daha kalitesiz ve daha küçük ama yine de hiçbir şey almaya gücümüz yetmiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu