Ekonomi

Gaunt: İngiltere-Türkiye Serbest Ticaret Anlaşması seçimler nedeniyle ertelenebilir

Türkiye’deki İngiliz Ticaret Odası Lideri Chris Gaunt, Bloomberg HT için Türkiye-İngiltere Serbest Ticaret Anlaşması’na giden süreci değerlendirdi.

Gaunt, “Türkiye ile İngiltere arasında ikili ilişkilerimizin geliştirilmesi yönünde güçlü bir istek var. Bunlar her iki tarafın da gerçek potansiyelini ortaya çıkarmamız açısından çok değerli gelişmeler. Türkiye ile İngiltere arasında teknoloji alanında yeni ticaret anlaşmaları olabilir. Şu anda prestijiyle Türkiye’den ihracat biraz daha Türkiye lehine gibi görünüyor. Bu nedenle Türkiye’ye ihracatımızı net bir şekilde artırmak istiyoruz. Örneğin otomotiv ya da hizmet sektöründe gelişme sağlayabiliriz. Doğru adımların atıldığını düşünüyorum” dedi.

Pandemi döneminde dünya çapında ticarette ciddi bir düşüş yaşandığını hatırlatan Gaunt, “Pandemi öncesinde Türkiye ile 23 milyar dolarlık ticaret hacmimiz vardı. Şu anda 27-28 milyar dolarlık bir hacimden bahsediyoruz. Dolayısıyla bu gerçeğe doğru ilerleyen bir durum” dedi.

Mart ayı sonunda Türkiye’de yapılacak seçimlerin iki ülkenin ekonomik bağlarını nasıl etkileyeceğine ilişkin Gaunt, “İngiltere’deki seçimler Türkiye ile ticari bağları etkilemeyecek. Öte yandan burada zamanlama çok önemli olacak. Türkiye serbest ticaret kümesinde öncelikli ülkelerden biridir. İngiltere açısından bakıldığında Hindistan ve Kanada benzer ülkelerle aynı konumdadır. Müzakereler başladığında İngiltere’den hangi hükümetin sorumlu olacağı da önemli olacak. Hangi hükümet gelirse gelsin burada engel olmayacaktır; “Ancak süreç istediğimizden veya beklediğimizden daha uzun sürebilir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu