Haber

Küresel Sıcaklık Rekor Seviyede Devam Ediyor

Küresel ortalama sıcaklık, 3 Temmuz’da rekor seviyeye ulaştıktan sonra art arda 17 gündür yüksek.

İnsan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim değişikliği ve El Nino koşullarının neden olduğu çok sıcak dalgalar da etkili oldu ve tüm dünyayı etkiledi. Rekor deniz yüzeyi sıcaklıkları da sıcaklık maliyetlerinde artışa neden oluyor.

Geçen ay kaydedilen “en sıcak Haziran”ın ardından bu ay da günlük sıcaklık rekorları arka arkaya kırıldı.

Maine Üniversitesi İklim Değişikliği Enstitüsü’nün ABD Ulusal Çevre Tahmin Merkezi’nden (NCEP) alınan verilere dayalı modellemesine göre, küresel ortalama sıcaklık 17,01 santigrat derece ile 3 Temmuz’da kaydedilen en yüksek seviyeye ulaştı. Bir önceki sıcaklık rekoru Ağustos 2016’da 16.9 santigrat dereceydi.

3 Temmuz’un ardından sıcaklıklar art arda rekor kırdı ve ortalama sıcaklığın 17,23 derece olarak ölçüldüğü 6 Temmuz en sıcak gün olarak kayıtlara geçti.

Küresel sıcaklık ortalaması, 3-19 Temmuz tarihlerinde daha önce ölçülen sıcaklık değerlerinin üzerindeydi. Küresel ortalama sıcaklık da 19 Temmuz’da 17.16 derece olarak ölçülmüştü.

Berkeley Dünya iklim bilimcisi Zeke Hausfather, bu ayın geri kalanında sıcaklıklarda benzeri görülmemiş bir düşüş olmadığı sürece Temmuz ayının “kayıtlardaki en sıcak Temmuz ve ay” olacağının neredeyse kesin olduğunu söyledi.

Avrupa’da aşırı sıcak hava dalgası hüküm sürüyor

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), geçtiğimiz hafta 4 Temmuz’da El Nino koşullarının başladığını duyurmasının ardından, sıcak hava dalgasının Akdeniz, Kuzey Afrika, Asya ve ABD’nin güney kesimlerinde iki hafta süreyle etkili olacağını duyurdu.

İtalya’nın Sicilya kentinde 18 Temmuz’da sıcaklıklar 46,3 dereceye ulaşırken, İspanya’nın Girona kentine bağlı Figueres ilçesinde 45,4 derece ile kayıtların tutulduğu 1928’den bu yana en yüksek seviyesini gördü.

WMO, Akdeniz’de deniz yüzeyi sıcaklıklarının bazı bölgelerde 30 dereceyi aşabileceğini ve ortalamanın 4 derece üzerinde olabileceğini bildirdi.

Son olarak Fransa’nın güneyinde Ağustos 2012’de görülen sıcaklık rekoru 40.1 santigrat derece ile kırıldı.

Kuzey Afrika’da sıcaklık değerleri 44-49 derece arasında değişirken, ABD’nin güneyinde 100 milyondan fazla insanı etkileyen sıcak hava dalgası nedeniyle 46.7 dereceye ulaştığı ölçüldü. Çin’in Sanbao bölgesinde 16 Temmuz’da sıcaklık 52.2 derece ile rekor kırdı.

Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezi’nin tahminine göre Avrupa’da çok sıcak hava dalgası 20 Temmuz prestijiyle etkisini azaltacak ama bu hafta sonu ve 23-25 ​​Temmuz’da yeniden görülecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu