Haber

İmamoğlu: “Yüzyılın Dönüşümünü Biz Başlattık Diyenler Aslında Münafıktır. İnsanlar Hayatlarıyla Kumar Oynamazlar”

HABER: EDDA SÖNMEZ – KAMERA: SADIK KARAKULOĞLU

İstanbulBüyükşehir Belediyesi (İBB) Lideri Ekrem İmamoğlu, Bağcılar AKP iktidarının 2019’daki kentsel dönüşüm projesinin anahtar teslim töreninde duyurduğu ‘Yarımımız’ kampanyasını eleştirdi. “Asrın dönüşümünü başlattık” diyenlerin ikiyüzlü davrandıklarını savunan İmamoğlu, “Bu bir kentsel dönüşüm projesi veya kampanyası değil. Seçim kampanyasıdır. Devam edip etmeyeceklerini bile bilmiyorlar.” .Zaten seçimi kazanma ümidleri yok.’Acaba milleti bu şekilde mi kandırıyoruz’ diye bir çıkış yolu arıyorlar.Artık bu gerçekleri anlatmamız lazım, vatandaşlarımızı aydınlatmamız lazım.İnsanların hayatı karartılamaz. Seçimlerle kumar oynandı. Bakın 15 Mayıs itibariyle söz veriyoruz. 15 Mayıs’tan itibaren risk altındaki herkesin evini, iş yerini süre kısıtlaması olmaksızın yenilemek durumundayız. Bunun için büyük bir seferberlik başlatacağız.” söz konusu.

2021 yılında İBB şirketi KİPTAŞ, Bağcılar İstanbul As Fatih Kent Sitesi’nin yerinde dönüşüm projesi tamamlandı. İBB Lideri Ekrem İmamoğluın da katıldığı törende BağcılarKiraz Meskenler Kentsel Dönüşüm Projesi hak sahipleri anahtarlarını teslim aldı.

Törende konuşan İmamoğlu, AKP hükümetinin ‘Yarısı bizden yarısı sizden’ kampanyasını eleştirdi. İmamoğlu, “Seçime yönelik özensiz bir kampanya modelidir. Seçim öncesi alelacele ortaya atılmış sözde bir projedir” diyen İmamoğlu, şunları kaydetti:

“HER KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ YÜZLERCE, BİNLERCE HALKIMIZIN HAYATTA KALMASI DEMEKTİR: Bugün bir kentsel dönüşüm projesini daha tamamlayıp sahiplerine teslim etmenin mutluluğu ile buradayız. Açıkçası kentsel dönüşümün zamana karşı bir yarış olduğunu her zaman söylerim. Ülkede bir insanın bile canı yanmaz, burnu kanamaz derken, görüyorsunuz, ne yazık ki onbinlerce insanımız depremde hayatını kaybediyor. Knetsel dönüşümü, şehirlerin ayakta kalabilmeleri ve ayakta kalabilmeleri için vermek zorunda oldukları çok değerli bir çabadır. Tamamlanan her kentsel dönüşüm projesi, yüzlerce, binlerce insanımızın yaşaması demektir. Bakın burada 253 konut var. Türkiye ortalama aile yapısına baktığınızda aslında bine yakın insanın hayatını kurtarıyoruz, adı bu. Kentsel dönüşüm anlayışımız gerçekten hayat kurtarma meselesi olarak ele alındı. Bir dönüşüm sürecinin hiçbir aşamasında önümüze rant ve faizi hesap olarak koymadık.

DEVLET KOPYASI VE UYGULADIĞIMIZ BU MODELİ UYGULAMAK:2021 yılında hizmete soktuk,’ İstanbul Yenileme Platformu’, gerçek ve kolay kentsel dönüşüm için örnek bir projedir. 14 Mayıs’tan sonra bu örgüt İstanbul Daha fazla hız ve güç kazanacak. Çünkü önünüze hiçbir engel bırakmayacağız. 14 Mayıs’tan sonra, seçimin hemen ardından kentsel dönüşüm gerçek ve sağlıklı bir modelle tüm Türkiye’ye yayılacak. İstanbul Türkiye’de geliştirdiğimiz modeli tüm ülkeye uygulayacağız. Çok doğru bir model. İstanbul Bizim uyguladığımız bu modeli devlet kopyalayıp hayata geçirdi. Bu berbat bir şey değil. Devletin kopyalayıp uyguladığı bu modeli ilk yaptığımızda bize ‘web sitesinde’ dediler. İstanbul

‘YÜZYILIN DÖNÜŞÜMÜNÜ BİZ BAŞLATTIK’ DİYENLERİN NE KADAR HARİCİ OLDUĞUNU SİZLERE ANLATMAYA ÇALIŞACAĞIM: Şimdi ise seçim öncesi ‘Kentsel Dönüşümde Yarımız’ adıyla alelacele bir model ortaya atıldı. ‘Yüzyılın dönüşümüne başladık’ diyenlerin ikiyüzlülüğünü size anlatacağım. İnsanların evleri yıkılmadan sağlam konutlara geçsinler diye bu proje yapılıyorsa bu zamana kadar vatandaşa başvurmazsanız hakkınızı kaybedersiniz deniliyor mu? Birkaç ay içinde. Akıllı bir iş mi? Yani bir kampanya yapıyorsunuz ve diyorsunuz ki; aman ha şimdiye kadar uygula. Aksi takdirde hakkınızı kaybedersiniz. Amacınız ne? Seçim öncesi propaganda çok almak İstanbul Türkiye’de veya Türkiye’de kaç ev sakat, kaç ev yıkılmak üzere, bir model anlattığınız için teşekkürler. Hayır, bu tarihe kadar başvurun. Bu kampanya bir seçim kampanyasıdır, kentsel dönüşüm kampanyası değildir. Çünkü kentsel dönüşüme çaresi var. Neden bu uygulamayı mühletle sınırlandırıyorsunuz? İnsanlara bunu açıklayın.

MİLLETİMİZ ASLA ALDANMAZ, BUNA CEVAP VERECEĞİZ: Mesela devlet bir hastane açtığında, bu hastanenin sadece şimdiye kadar başvuran hastanelere hizmet vereceğini söyleyebilir mi? Mesela bir şey gibi. Hastane açıyorsun tamam tedavi ederim ama mayıs sonuna kadar başvurursan bu tarz bir anlayış şu anki kentsel dönüşüm anlayışı. Nitekim diyorlar ki, kampanyaya başvuran çok olursa yarısı sizden, yarısı bizden olsun kura çekeceklerini söylüyorlar. Yani dediğim gibi bu bir kentsel dönüşüm kampanyası değil, bu bir seçim kampanyası, üzülerek söylüyorum. Evin depreme dayanıklı olması yetmez, çekilişi kazanırsanız da olur. Hani birisine sosyal konut yapsan dar gelirliye sosyal konut imkanı sağlamış olursun, kuraya açarsın anlarım. Ama şimdi Bağcılar Orada binalar var ‘İnsanlara eviniz çürükse başvurunuzu kabul edeceğim’ diyorsunuz. Ama kura çekersen, çekmezsen tükenirsin. Deprem olsa yanarsın . Bakın böyle bir kentsel dönüşüm mümkün değil. Tekrar söylüyorum. Bu bir kentsel dönüşüm projesi veya kampanyası değildir. Seçim kazandıran kampanya. Ama milletimiz bu utanmazlığa, bu millete hakaretlere asla aldanmayacak, bunun cevabını verecektir.

İNSANLARIN HAYATI SEÇİMLERLE OYNAMAZ: Neden böyle tatsız yollara başvuruyorlar? Çünkü seçimden önce büyük ihtimalle oy getireceğini, hazırlıksız başladıkları bu kampanyadan birkaç kişiyi kandırabileceğimizi tahmin ediyorlar. Devam edip etmeyeceklerini bile bilmiyorlar. Aslında seçimi kazanma umutları yok. Acaba milleti bu şekilde kandırabilir miyiz diye bir yol arıyorlar. Artık bu gerçekleri anlatmamız, vatandaşlarımızı aydınlatmamız gerekiyor. Seçimlerle insanların hayatı oynanamaz. 15 Mayıs itibariyle bakın size söz veriyoruz. 15 Mayıs itibariyle risk altındaki herkesin konut ve iş yerlerini süre kısıtlaması olmaksızın yenilemek için büyük bir seferberlik başlatacağız. Sadece İstanbul Türkiye’de değil Türkiye’de başlayacağız. ve onların yaptığını yapmayacağız. Biz bu ülkenin hükümetinin, özel sektör üniversitesinin vatandaşıyız, bakın o belediyeden, bu partiden, bu belediyeden, bu partiden el ele çalışacağız, söz veriyorum, el ele çalışacağız.

NE YAPTIĞIMIZI TAM OLARAK BİLİYORUZ, BU PROJE BUNUN ÖRNEĞİDİR: Ne yapacağımızı, nasıl yapacağımızı çok iyi biliyoruz. Mutabakat, tahliye, üretim dahil tüm süreçler’ İstanbul ‘Yenileme’ modeliyle yürütülen ve bugün anahtarlarını hak sahiplerine teslim edeceğimiz Bağcılar Kiraz Konutları Projesi, bu işi çok iyi bildiğimizin ve doğru yaptığımızın açık bir göstergesidir. Bakın buradaki binalar hep birlikte yıkılmış, 253 ev. Burası 92 yılında yapılan Az Fatih Kent Sitesi, eski site 2017 yılında riskli yapı ilan edildi. Site sakinleri çok uzun süre dönüşüme çare aradı. Dayanıksız bloklarda terör içinde yaşadılar. Sonuç olarak 2020 yılında yine bizim teşvikimizle üçte iki çoğunluk elde ederek KİPTAŞ’a başvurdular. KİPTAŞ örnek proje için çalışmalara başladı ve mimari proje sakinleriyle paylaşılarak beğenisine sunuldu. 2021 Nisan’ında buranın yıkımına başladık. 2021’de buranın yıkımına başladığımızda arkadaşlarım sekiz blok olduğu için burayı üç günde yıkmayı planladılar. Ama tam sekiz saat içinde yok edildi. Bu kadar zor koşullarda bir binaydı. Bugün burada teslim ediyoruz.

VATANDAŞI KANDIRACAK AKIL İLE TESİS VERMEYİN ‘YÜZLERCE BİNLERCE KONUT YAPACAĞIM’: Örneğin; bir örnek verelim İstanbul Hani bugün kampanya yürüten aklın örneği. TOKİ, Tuzla’da 3,5 yılda ancak 508 konutun temelini atabildi. Bu yüzden işin temelidir. Arkadaşlarıma hep ‘Hava durumuna bakıp iş yapmayacaksın’ dedim. ‘Vatandaşla konuştuğunuz her işi zamanında teslim edeceksiniz’ dedim. Bu nedenle KİPTAŞ’ın tüm çalışanlarına, buradaki müteahhit kardeşlerime, çalışanlarına, Genel Müdür’e ve idareye canı gönülden teşekkür ediyorum. Bizi hayal kırıklığına uğratmadılar. Gerçek bir iş bilmek ile cehalet arasındaki farkı görebilirsiniz. Bir örnek daha vereyim. TOKİ’nin 3,5 yılda temelini attığı az önce söylediğim sahanın hemen yanında biz KİPTAŞ olarak TOKİ’nin yanı başında yaklaşık 1,5 yılda bir projeye daha başlayıp bitirdik. Vatandaşı ‘Yüzbinlerce konut yapacağım’ diye kandıran akıllara prim vermeyin. Hiç konut üretmeyi başaramadılar ama ya bahane üretmeyi ya da bir avuç insanı sevindirmeyi başardılar. Ders almak isteyen buraya gelir. Bağcılar Kiraz Konut Dönüşüm Projesini inceler ve nasıl yapılması gerektiğini görür. Bakın 4 bloktan oluşan proje meydanı var, çocuk oyun parkı var, spor Alanları, sosyal tesisleri, çok sayıda kapalı otoparkı var ama her projeden prim alıyoruz. Burada çok güzel bir anaokulu açıyoruz. Bir ay sonra kreşimiz açılacak. Dolayısıyla her arkadaşım bana bir proje sunduğunda ‘Bunun altında bize ne kaldı?’ diyorum. Kurumumuza mutlaka bir kreş, aile destek merkezi veya sağlık merkezi kazandırıyoruz.

HEPİNİZİN HUZURUNDA, BU SÜREÇTE BANA GÖREV VEREN KILIÇDAROĞLU’YA TEŞEKKÜR EDERİM: Herhangi bir maliyet artışından etkilenmedi diyelim. Ülkemizde son üç yılda maliyet farkı dediğiniz şey bu inşaatın başlangıcından bu yana iki kat, üç kat fazla. Öte yandan yaptığımız finansman modeline, yaptığımız anlaşmaya ve attığımız imzaya göre vatandaşlarımızın ek cebinden tek kuruş çıkmadı. Bunu herkes iyi bilmeli, biz işini iyi bilen insanlarız, misyon sahibi insanlarız. Şu anda oluşan ittifak sürecinde bir seçimin içindeyiz. Bana ek bir görev emanet edilmesi adettendir. Başkan yardımcılığı görevi bana emanet edildi ve yurdumuzun her ili ve bölgesine, ulaşımdan şehirciliğe, çevre güvenliğine, kentsel dönüşüm modellerinden birçok alt yapı çalışmasına kadar, ülkemizin her şehrine katkımla ilgili bir sürecin içerisinde bulundum. İstanbul deneyimi. Bu anlamda Türkiye’yi el birliği ile ayağa kaldıracağımız bu misyonu bana veren 13. Cumhurbaşkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na hepinizin huzurunda canı gönülden teşekkür ediyorum.

SEÇİMDE VİCDANINIZ VE ADALETİNİZLE OYUNUNUZU KULLANMANIZI İSTİYORUZ : Yeni Cumhurbaşkanımız bu ülkeyi büyük bir zümre, ekip ve 86 milyonluk evladımızla, işi bilenlerle konuşan, işi kendisine emanet eden, adil ve liyakatli bir yönetim anlayışıyla yönetecektir. Huzurlu, köklü şehirler yaratmak için gece gündüz çalışacağız. Siz de hayata yeni ve keyifli bir adım atmak istiyorsanız 14 Mayıs’ta oylamaya gelin. Seçimde vicdanınız ve adaletinizle oy kullanmanızı istiyoruz. Türkiye’nin, insanların bölündüğü, insanların bölündüğü, bir avuç insanın değil, 86 milyon insanın bu ülkenin nimetlerini eşit ve ortak bir şekilde paylaştığı bir tarafa evrilmesini istiyoruz. Bunu İBB Lideri Ekrem İmamoğlu veya yeni dönemin Başkan Yardımcısı Ekrem İmamoğlu olarak değil, bir vatandaş Ekrem İmamoğlu olarak söylüyorum. Üç, bu ülkenin çocuklarının herhangi bir grubun seçkin çocuklarından ayrımcılığa uğrayan çocuklar olarak büyümelerini istemediğim bir ülkede var olmalarını istiyorum. Bunu istiyorum ki burada yaşayacak 253 ailenin çocukları Türkiye’deki diğer çocuklarla eşit yaşam koşullarına sahip olsun. Bırak otursunlar. İstanbul’un her noktasında ve Türkiye’nin her noktasında bu kentsel dönüşümü en etkin şekilde sürdüreceğiz. Her şey çok hoş olsun.”

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt da törende şu bilgileri paylaştı:

“GÖREV SÜRECİMİZDE HER ZAMAN İSTANBUL DEPREMİNİ ÖNCELİKLE GÖRDÜK: İstanbul depremini görev sürecimizde her zaman ön planda tuttuk, sahada önemli aksiyonlar aldık, vatandaşlarımıza karşı her zaman şeffaf olduk. Bugün çok değerli bir projenin anahtar teslimi işin içindeyiz. Lütfen bu projeye kolay anahtar teslim bir proje olarak bakmayın. Çünkü yakın gelecekte Türkiye’nin dirençli şehirler olması için model olarak uygulanacak olan İstanbul yenileme sisteminin ilk somut örneğidir. Bugünkü anahtar teslimimiz. Tahliye ettik, yapıları yıktık, anahtarları teslim ettik. Yeni bir inşaat yapıyoruz ama aslında burada geleceğe umutla bakacağımız, dayanıklı şehirler kuracağımız bir modeli hayata geçiriyoruz.

LÜTFEN İŞİMİZİ MANİPÜLE ETMEYİN: Hep birlikte yenileyelim dedik. Kent ve kentsel dönüşüm siyasetin üstünde tutulmalı dedik. Pahalı ortaklar, rakamlar saçmalık demez. 490.000’in üzerinde riskli binada yaşayan 1,8 milyona yakın insan bize güvenerek İstanbul Yenileme sistemine başvurdu. Şu anda 29 farklı noktada aktif uygulamalarımız devam ediyor. Bu sayede 3,5 yıllık KİPTAŞ yönetimimizde KİPTAŞ tarihinin en riskli yapısı için analizler üretmekteyiz. Lütfen işimizi manipüle etmeye çalışmayın. ‘Basit bir site kurmuş’ diye bizi eleştirenler, bir site üzerine kurduğumuz sistemi yeniden uygulamaya çalışıyorlar. Çünkü bu modelin işe yaradığını herkes gördü ve bunun üzerine siyasi bir anlayışla sahada bir süreç yürütmeye çalışıyorlar. Ama ne yazık ki kimse bizimle yan yana oturup şehirlerimizi güçlendirecek çözümler aramıyor. Riskli yapıların yenilenmesi gibi hayati bir konuda bir araya gelemememiz elbette üzücü.”

Kaynak: ANKA / Güncel

yazihanhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu