Teknoloji

Hayvanlar utanır mı? Hayvanlar da insanlar kadar utangaç mıdır?

Araştırmacılar saldırgan maymunların davranışlarını incelediler ve utanmanın sosyal durumları yatıştırmada ve göz temasından kaçınma ve kızarma gibi davranışları gözden kaçırmada rol oynayabileceğini buldular. Başka bir deyişle, hayvanların da insanlar kadar utandığını keşfetti.

Utangaç bir insanı bir mil öteden fark edebilirsiniz, ancak hayvanlardaki duygusal durumu tespit etmek daha zor olabilir. Mark Bekoff, dünyaca ünlü primatolog, BioScience’ta yazdığı bir makalede jane goodall Bir şempanzenin utançla karşılaştırılabilecek bir durum izlediğini belirtiyor. Goodall, Freud adlı genç bir şempanzenin bir dalda sallandıktan sonra yüz üstü düştüğünü gördü. Genç şempanze, düştüğünü gören var mı diye hızlıca amcası Figan’a baktı. Bu, bir grup insana rastlayan herkes için anlaşılır bir tepkidir. Örneğin, bir reaksiyon çiftleştikten sonra hendeğe düşen erkek maymunda da görüldü.

Utancın farklı hayvan kümelerinin ortasında evrimleşmiş olması için, yakınsak evrim olarak bilinen bir şey gerçekleşmiş olmalı . Bunun, çevresindeki hayvanın uyumunu geliştiren bir amacı olmalıdır. Dacher KeltnerVe Cameron Anderson2000 tarihli bir makalesinde, işler ters gittiğinde utancın sosyal alakayı yeniden sağlamak için bir emzik görevi görebileceğini söylüyor.

Utangaçlık hissinden hoşlanmamanız normaldir, ancak kendinizi aptal gibi göstermek, diğer insanlarda gülme tepkisini tetikleyerek rahatlatıcı olabilir. Keltner’ın daha önceki araştırmalarından bazıları, insanlarda ve insan olmayan primatlarda görülen yatıştırma davranışlarını ortaya çıkardı. Bu davranışların ortasında gözlerinin kayması ve cildin kızarması yer alır.

kaynarca-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu