Haber

Dr. Öğr. Üyesi Ali Semin: “İsrail’in kara operasyonu Ortadoğu’yu savaşa sürükleyecek”

Dr. Öğr. Üyesi Ali Semin: “İsrail’in kara operasyonu Ortadoğu’yu savaşa sürükleyecek”

İSTANBUL – Ortadoğu’daki siyasi, ekonomik ve sosyal istikrarsızlıkların akademisyenler ve araştırmacılar tarafından ele alındığı 8. Uluslararası Orta Doğu Sempozyumu’nda İsrail-Gazze çatışmasını değerlendiren Dr. Öğretim Üyesi Ali Semin, “Güncel çatışmalar Hamas ile İsrail arasında görülüyor” dedi. İslam ve Arap dünyasında, hatta uluslararası toplumda İsrail. Ancak bu çatışmalar kapsamlı bir kara operasyonuna dönüşürse, Filistin-İsrail savaşına dönüşme ihtimali de yüksek. Bu da topyekun bir Orta Çağ anlamına geliyor. Doğu savaşı.” .

İstanbul Gelişim Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü, Siyaset Bilimi ve Uluslararası Bağlantılar Bölümü, İGÜSAM, TÜBİTAK, TASCA, MOKHA, ODAP ve Diplomasi Vakfı tarafından düzenlenen VIII. Uluslararası Orta Doğu Sempozyumu’nda 40’a yakın ülkeden akademisyen ve araştırmacılar bir araya geldi. Ortadoğu coğrafyasındaki siyasi beklenti-belirsizlik sarmalının nedenlerine ışık tutmayı amaçlayan sempozyumun sonunda bir sonuç raporu yayınlanacak. Sonuçlar ayrıca kitapçık haline getirilecek.

“4. Arap-İsrail çatışmasının başlangıcı”

Sempozyumda İsrail-Hamas çatışmalarını değerlendiren Dr. Öğretim Üyesi Ali Semin, 7 Ekim’i Ortadoğu ve Filistin-İsrail meseleleri açısından bir dönüm noktası olarak yorumladı. Saldırıların orta ve uzun vadede devam etmesi durumunda 4’üncü Arap-İsrail çatışmasının başlangıcı olarak gördüğünü belirten Semin, “İsrail’in dünya üzerinde manevi bir üstünlüğü var. Bunu kara operasyonu başlatmasına ya da kara operasyonu başlatmasına bağlıyor. Hayır. Dünyanın bu konuya odaklandığı tek konu bu.” söz konusu.

“Ateşkes için girişimde bulunulmalı”

İnsani koridorun savaşın devam edeceğini gösterdiğini kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Ali Semin, “İnsani koridor, savaşın sonunun çok uzakta olduğu anlamına geliyor. Çünkü ateşkes için çaba gösterilseydi, ateşkese gerek kalmazdı. Bu koridor. Dünyanın üç odak noktası var: İnsani koridor, kara operasyonu ve Hamas’ın tuttuğu rehineler. Ancak bunların arasında Gazzeli sivillerin katledilmesi de var. Bunu önceden durdurmak mümkün değil. Aslında 34 yardım tırı Şu ana kadar insani koridordan geçtik. Ancak Gazze halkının günlük ihtiyaç duyduğu tır sayısı yüz. 22 Arap ülkesi ve 57 İslam İşbirliği Teşkilatı ülkesi insani koridoru zafer olarak ilan ediyor. Yapılması gereken, insani koridoru zafer olarak ilan ediyor. ateşkes girişimidir, “Ama yapılanlar sadece kınamadır” dedi.

“Birleşmiş Milletler işlevini tamamen kaybetmiştir”

İsrail’in 1947’den bu yana Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin tüm kararlarını ve uluslararası hukuku ihlal ettiğini belirten Semin, “İsrail’in Gazze’ye saldırmak için herhangi bir nedene ihtiyacı yok. Bu, 2005’ten 2023’e kadar Gazze’ye beşinci saldırısıdır.” “Bu nedenle uluslararası toplum, Birleşmiş Milletler, Arap dünyası ve İslam İşbirliği Teşkilatı bu çatışmalarda işlevsiz hale geldi. Birleşmiş Milletler yaptırım işlevini yitirdi. Artık ciddi bir reforma ihtiyacı var” dedi.

“İsrail’in kara operasyonunun sonucu, topyekün bir Orta Doğu savaşı anlamına geliyor.”

Kara operasyonunun tüm Ortadoğu coğrafyasını savaşa sürükleyeceğini kaydeden Semin, “Kara operasyonu gerçekleşirse İsrail sadece Gazze ile savaşa girmekle kalmayacak, aynı zamanda üç cephede de savaşmak zorunda kalacak: Güneyde Gazze. Kuzeyde Hizbullah, kuzeydoğuda Suriye. İran’ın doğrudan müdahil olması durumunda bölgemiz kapsamlı bir Ortadoğu savaşına dahil olacaktır.” “Günümüzde İslam ve Arap dünyasında Hamas ile İsrail arasında çatışmalar görülüyor. Ancak bu çatışmalar kara operasyonuna dönüşürse Filistin-İsrail savaşına dönüşme ihtimali de yüksek. Bu da topyekun bir Ortadoğu anlamına geliyor.” Doğu savaşı” dedi.

“İsrail’in korkularından biri Gazze tünelleridir”

ABD’nin, kara operasyonunu engellemesi için İsrail’e ciddi baskı yaptığını belirten Semin, “Ortadoğu’da herkes teyakkuzda ama savaşın sonucunu kimse tahmin edemiyor. Bu açıdan görüyorum. İsrail’in kara operasyonu başlatması uzak bir ihtimal. Ancak yerel İsrail, hava saldırılarıyla Gazze’yi yok ediyor. Ancak bu İsrail’e yetmiyor. Çünkü Gazze’nin altında tüneller var. 500 kilometrelik tünellerin olduğu söyleniyor. İsrail’in kaygı duyduğu konulardan biri de bu tüneller. Araziyi kontrol altına alsa bile “Tünelleri kontrol etmek zor” dedi.

“Medeni dünyanın gözleri önünde soykırım yaşanıyor”

Ortadoğu ve Batı ülkelerinden çok sayıda katılımcının yer aldığı sempozyuma ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını belirten İstanbul Gelişim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin, “Filistin halkı dünyanın görmediği bir zulmü yaşıyor. Bu soykırımdır. uygar dünyanın gözü önünde yaşananlar. insanlık büyük bir sınavdan geçiyor. insan hakları, BM’nin koyduğu kurallar, savaş hukuku askıya alındı. her dörtte bir sivillerin kafasına bomba düşüyor. dakika.” “Bu baskınlar Büyük Ortadoğu Projesi’nin provasıdır. Coğrafyamızı yeniden şekillendirmeye çalışıyorlar. Bu noktada tepkimizi belirtiyor, sessiz kalanları kınıyoruz. Sempozyumun başarılı olmasını diliyor, barışın sağlanacağı bir dünya düzeninin gerçekleşmesini diliyorum. Huzur ve sükunet hakimdir” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu