Haber

DOÇ. DR. KALAFAT: FAY PARÇASI ANA DEPREMDE KIRILDI; DAHA BÜYÜK BİR DEPREM OLMA OLASILIĞI DÜŞÜK

BOĞAZİÇİ Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Sarsıntı Araştırma Enstitüsü Bölgesel Sarsıntı ve Tsunami İzleme ve Kıymetlendirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat Düzce sarsıntısına ait yaptığı değerlendirmede, “Depremin büyüklüğünü 6 olarak verdik. Ana şok sonrasındaki süreç bizim için olumludur. Artçıların zaman içerisinde hem büyüklükleri hem de sıkılıkları azalarak devam edecektir. 8 kilometrelik uzunluğundaki bu fay parçası ana depremde kırılmıştır. Enerjisi boşalmıştır. Bunun dışında orada daha büyük bir deprem olasılığı riski çok düşüktür.” dedi.

Düzce’nin Gölyaka ilçesinde sabah saatlerinde deprem meydana geldi. Deprem İstanbul, Bolu, Sakarya ve Ankara’ya kadar geniş bir alanda hissedildi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Zelzele Araştırma Enstitüsü Bölgesel Sarsıntı ve Tsunami İzleme ve Kıymetlendirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat, Düzce sarsıntısını kıymetlendirdi. Doğan Kalafat, “Orta büyüklükte yaşanan bir zelzele oldu. Sarsıntının büyüklüğünü 6 olarak verdik. Zelzelenin kaynağı Sarıdere Köyüne çok yakın. Bu bölgede bildiğiniz üzere Kuzey Anadolu Fayı’nın ana segmentleri kuzeyde fakat güneyde de bu sarsıntının olduğu yerde tahliye kırıklar tabir ettiğimiz zon içerisinde kalan küçük modüller var. Bunlar etkin değil. Bu zelzele o bölgede olan doğu-batı doğrultudaki kırığın çalışması sonucunda meydana gelmiştir. Ana şok 6 büyüklüğündedir. Ana şok sonrasındaki süreç bizim için olumludur. Artçılar pek hoş devam etmekte. Artçıların vakit içerisinde hem büyüklükleri hem de sıkılıkları azalarak devam edecektir. 8 kilometrelik uzunluğundaki bu fay modülü ana zelzelede kırılmıştır. Gücü boşalmıştır. Bunun dışında orada daha büyük bir sarsıntı mümkünlüğü riski çok düşüktür. Bugün 40’a yakın artçı aldık. Takip ediyoruz. Hasebiyle en yakın yerleşim yeri olan Sarıdere Köyü olduğu için muhtemelen şayet kerpiç konutlar varsa bunlarda hasar olabilir. Onun dışında olağanda sarsıntıya sağlam binalarda hasar beklenmemesi lazım. Vatandaşlarımızın artçı süreçlerini panik yapmadan sakin bir halde karşılamaları gerekir. Benim de edindiğim bilgilerde bilhassa vatandaşlarımız panik yaptığından ötürü yaralanmalar var. Hala zelzele şuuru maalesef tam manasıyla oluşturulamadı. Münasebetiyle vatandaşlarımız sarsıntı anı ve sonrasında panik halinde oluyor.” dedi.

“DÜZCE’DE YAŞANAN DEPREM İSTANBUL’U ETKİLEMEZ”

Doç. Dr. Doğan Kalafat şöyle devam etti:

“İstanbul zelzelesini takip ediyoruz. Bildiğiniz üzere Marmara’da iki sismik boşluk var. Sismik boşluğun hangisinin kırılacağına daha bilmiyoruz ama Marmara Bölgesi’ndeki 7 vilayet ve ilçelerin tamamı bu sarsıntılardan etkilenecek. Marmara Bölgesi’nde yaşayan vatandaşlarımızın deprem bilinci yüksek bir toplum haline gelebilmesi lazım. Düzce’de yaşanan sarsıntı İstanbul’u etkilemez. Bu deprem Kuzey Anadolu Fayı’nın ana modülü üzerinde olan bir sarsıntı değil. İstanbul için beklediğimiz Kuzey Anadolu Fayı’nın ana modüllerinde olması.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu