Yaşam

Disney CEO’su Bob Iger, 2 Yıl Sonra Şirkete Geri Döndü

Sinemadan televizyona, cümbüş parkından oyunlara kadar içerikleriyle tanınan, dünyanın en büyük medya şirketi olan The Walt Disney Company, 2020 yılında şok bir karara konut sahipliği yapmıştı. 2005’ten beri şirketin CEO’luğunu üstlenen ve muvaffakiyetten muvaffakiyete koşan Robert “Bob” Iger, vazifesinden istifa etmişti.

Disney CEO’su, bu kararın münasebetini ayrıldığı an paylaşmamış, aylar sonra açıklamıştı. Öte yandan bugün, Iger’den yeni bir sürpriz daha geldi.

Bob Iger, tekrar Disney CEO’su oldu:

Disney İdare Heyeti tarafından yapılan açıklamaya nazaran Bob Iger, bıraktığı CEO’luk misyonunu tekrar devraldı. Böylece Disney’in mevcut CEO’su Bob Chapek ise koltuğuna veda etti.

Peki Iger şirketten neden ayrıldı, artık neden geri döndü?

Bob Iger, şirketten ayrılışından aylar sonra yaptığı açıklamada kararının münasebetini paylaşmıştı. Iger’in açıklaması şu formdaydı:

“Zamanla, belki de diğer insanların fikirlerine biraz daha az tolerans duyarak onları daha az dinlemeye başladım, belki de kendime biraz daha fazla güvenmemden dolayı, ki bazen güçlenince böyle olur.”

Iger’in geri dönüş nedeni de şirketin bugün paylaştığı açıklamasında yer aldı. The Walt Disney Company Lideri Susan Arnold, Iger’in geri dönüşünün nedenini şu halde paylaştı:

“Yönetim kurulu, Disney’in giderek daha karmaşık bir endüstri dönüşümü dönemine girerken, Bob Iger’in bu önemli dönemde şirkete liderlik edecek benzersiz bir konuma sahip olduğu sonucuna vardı.”

Tabii bu kararın gerisinde şirketin son aylardaki performansı büyük rol oynuyor olabilir. Disney, yalnızca bu yılın başından şu ana kadar %40’a yakın paha kaybına uğradı. Şirketin emektar ismi Iger’in durumu toparlayıp toparlayamayacağını bekleyerek göreceğiz.

Bob Iger, Disney ile neler başarmıştı?

Bob Iger, Disney bünyesinde CEO’luk vazifesi mühletince pek çok muvaffakiyete imza attı. Iger, misyonu mühletince şirketin bedelini 48 milyar dolardan 257 milyar dolara çıkardı. Bununla birlikte aşağıdaki tüm satın alımlar, Iger idaresinde iken gerçekleşti:

  • Pixar (2006) – 7,4 milyar dolar
  • Marvel Entertainment (2009) – 4 milyar dolar
  • Lucasfilm (2012) – 4,06 milyar dolar
  • 21st Century Fox (2019) – 71,3 milyar dolar

Yukarıdaki satın alımlarda en ön plana çıkan Marvel Entertainment, Forbes’un 2021 varsayımlarına nazaran 51 milyar dolar pahaya ulaştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu