Ekonomi

Bankalar enflasyon muhasebesi uygulamasına geçmek istiyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in enflasyon muhasebesine dahil edilmeyeceğini söylediği bankalar, yüksek enflasyon karşısında “gerçek dışı” kârlarla değerlendirilmemek için kendi bilançolarına enflasyon muhasebesi uygulamak üzere Hazine ile görüşmeyi düşünüyor .

Konuya aşina olan üç kıdemli bankacı ReutersEnflasyon muhasebesi sonrası bankaların kârlarının yarıdan fazla azalmasını beklediklerini, bankaların uygulamaya dahil edilmesi gerektiğini, bu nedenle Hazine ile toplantı yapılmasının planlandığını belirtti.

Bir bankacı, “Bankalar bunu uygulamak istiyor. Bununla ilgili Hazine ile toplantı yapılması planlanıyor. Bankalar yüksek enflasyon ortamında kâr ediyor ve bundan vergi alıyor.”

Türkiye Bankalar Birliği yorum yapmadı

Bir başka bankacı ise, “Enflasyon muhasebesi kullanılırsa kârlar yarıdan fazla düşüyor. Hatta bazı bankalar zarar bile açıklayabiliyor” dedi.

Bir başka bankacı ise bankaların enflasyon muhasebesi kapsamı dışında tutulmasının nedeninin devletin vergi gelirlerine olan ihtiyacı olduğunu ifade etti.

Türkiye Bankalar Birliği’nin Reuters’in konuya ilişkin sorusuna ilişkin herhangi bir yorum yapmadığı belirtildi.

Şimşek, finans kuruluşlarını kapsamayabileceğini söylemişti

Ekim 2022’de enflasyon yüzde 85’i aşarken, Türk bankacılık şubesi bu ortamda tarihi kâr açıkladı ve bölümün 2022 yıl sonu net kârı yüzde 366 artışla 433,46 milyar liraya yükseldi. Sektörün Ocak-Eylül döneminde net karı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 53,5 artışla 439,7 milyar lira oldu.

Türkiye’de son iki yılda yüzde 85’in üzerine çıkan yüksek enflasyonun ardından uygulanacak enflasyon muhasebesi, işletmelerin mali tablolarında enflasyonun neden olduğu bozulmanın düzeltilmesini amaçlıyor.

Şimşek geçen hafta enflasyon muhasebesinin gelecek yıl uygulanacağını ancak finansal kurumların dahil olmayabileceğini söylemişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu