Teknoloji

250 milyon ışıkyılı uzaklıkta: James Webb teleskopu çarpışan iki gökadayı yakaladı

NASA’nın resmi web sitesindeki bir blog gönderisine göre, Arp 220 olarak adlandırılan iki çarpışan gökada, 1 trilyondan fazla Güneş boyutunda kızılötesi parlama üretti.
Samanyolu Galaksisinde ortaya çıkan kızılötesi ışığın yalnızca 10 milyar güneş ışığı parlaklığı olduğu kaydedildi. Söz konusu görüntünün, Webb Telescope’un yakın kızılötesi kamerası ile orta kızılötesi cihazından alınan görüntülerin birleştirilmesiyle oluşturulduğu açıklandı.

250 MİLYON IŞIK YILI UZAKTA

Arp 220’nin Yılan Takımyıldızı’nda 250 milyon ışıkyılı uzaklıkta yer aldığı ve Dünya’ya en yakın üç gökada birleşiminden en parlakı olduğu belirtildi.
Arp 220’deki iki gökadanın 700 milyon yıl önce çarpışmaya başladığı, gaz ve toz bulutlarının birleşmesiyle yoğun bir yıldız patlaması yaşandığı vurgulandı.
Samanyolu Galaksisi’nin sadece yüzde 5’ini oluşturan ve 5 bin ışıkyılı genişliğe kadar uzanan Arp 220’de yer alan toz bulutunda 200 civarında çok büyük yıldız kümesi bulunduğu belirtildi.

Astronomik ölçümlerle “küçük” olduğu belirtilen bu bölgenin neredeyse Samanyolu Galaksisi’ndeki tüm gaz kadar gaz içerdiği vurgulandı.

Arp 220’de her iki gökadanın çekirdeğinde yıldız oluşturabilen gaz ve toz bulutlarından oluşan halkaların döndüğü belirtildi. Bu parlak ışıkta kırılmaların ve yıldız patlamalarının görüldüğü vurgulandı.

Ayrıca Webb Telescope tarafından kaydedilen yeni görüntüde, çarpışmaya devam eden galaksiler veya yerçekimi nedeniyle oluşan kuyruklar (galaksilerden uzaklaşan madde) mavi renkte, kırmızı-turuncu akıntılar şeklinde “organik madde” oluşumu görülüyor. ve iplikler.

KAYNAK: CNN, HABER7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu