Haber

RTÜK Medyada Şiddetin Normalleştirilmesine Karşı Açıklama Yaptı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), İstanbul Esenyurt’ta bir tekel bayisinde işlenen cinayetin ardından; “Bireysel şiddet eylemlerinin, sanki tüm toplumda yaşanıyormuş gibi sürekli olarak radyo ve televizyon yayınlarında yayınlanması hukuka aykırıdır. Şiddeti sıradan bir olaymış gibi göstermek, çocuk ve gençlerin şiddet görmelerine neden olmak ne ahlaki ne de insani bir davranıştır. bu içeriklerden olumsuz etkilenerek şiddeti içselleştirmek ve topluma benimsetmeye çalışmaktır” dedi.

RTÜK, 28 Temmuz’da İstanbul’un Esenyurt ilçesinde bir tekelci bayisinde işlenen cinayetin ardından bugün radyo ve televizyoncular için açıklama yaptı. Yayınevlerini yayın yasağına uymaya çağıran Üst Kurul’dan yapılan yazılı açıklama şöyle:

“ŞİDDETİ SIRADA OLDUĞU GİBİ SUNUP TOPLUMA İLHAM VERMEYE ÇALIŞMAK ETİK VE İNSANİ DEĞİLDİR”

“Bireysel şiddet olaylarının tüm toplumda yaşanıyormuş gibi sürekli olarak radyo ve televizyonlarda yayınlanması hukuka aykırıdır. Şiddeti normal bir olaymış gibi göstermek, çocuklara ve gençlere içselleştirmeleri ne ahlaki ne de insani bir davranıştır. bu içeriklerden olumsuz etkilenerek şiddete başvurmak ve topluma benimsetmeye çalışmaktır.

“ŞİDDET SAHNELERİNİN MEDYALARIMIZDA RASTGELE BİR YAYIN FİLTRESİNDEN GEÇMEDEN KULLANILMASI KABUL EDİLEMEZ”

Özellikle kamuoyunun bilgi ihtiyacını karşılaması gereken bültenlerde yoğun şiddet haberlerine yer verilmesi kabul edilebilir bir yayın politikası değildir. Sosyal medyadaki sorumsuz ve denetime tabi olmayan paylaşımlarda yer alan münferit şiddet görüntülerinin editoryal filtreleme yapılmadan medyamızda kullanılması kabul edilemez.

“BU DURUMUN YAYIN YASAKLARINA UYULMAMASI DURUMUNDA YAPTIRIMLA SONUÇLANACAĞINI BİLMENİZİ TAVSİYE EDERİZ”

Görsel-işitsel medya alanını düzenleyen ve denetleyen yayıncı kuruluş olarak davetimiz, şiddet konusu olan radyo ve televizyon yayınımıza bir an önce son verilmesidir. Aksi takdirde gerekli raporların hazırlanarak Üst Kurul gündemine alınacağını ve gereğinin yapılacağını hatırlatmak isteriz. Mahkemenin yayın yasaklarına uyulmaması durumunda bu durumun yaptırımla sonuçlanacağını belirtmek isteriz.

Yargıtay yönetimi maddeden doğan yaptırım gücünü kullanmadan önce diyalog yolunu tercih etmekte ancak uyarılarımızı dikkate almadığı takdirde elindeki yaptırım gücünü kullanmaktan çekinmemektedir.

oguzeli-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu