Haber

RSV Enfeksiyonuna Karşı Önlemler ve Glutatyonun Rolü

Kış aylarında solunum yollarını etkileyen influenza AB, Respiratuar Sinsityal Virüs (RSV), Rinovirüs ve Adenovirüs gibi viral enfeksiyon salgınları görülmektedir. Dahiliye Bölümü’nden Dr., bu kış influenza A ve RSV vakalarında artış olduğunu, semptomların önceki yıllara göre daha şiddetli olduğunu belirtti. Öğretim Üyesi Hasan Hacıosman, RSV enfeksiyonuna karşı alınabilecek önlemleri ve çok güçlü bir antioksidan olduğunu belirttiği glutatyonun hastalıklardan korunmadaki rolünü anlattı. Dr. Öğr. Üyesi Hasan Hacıosman, “Glutatyon tedavisi ile bağışıklık güçlendirilebilir.”

Tüm enfeksiyonlara karşı bağışıklığı güçlendirmenin en büyük silah olduğunu söyleyen Medicana Bahçelievler Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hasan Hacıosman, son dönemde görülen RSV salgını hakkında bilgi verdi. Hacıosman, “Solunum Sinsityal Virüsü (RSV) çoğunlukla çocuklarda salgınlara neden olsa da yetişkinlerde de görülüyor. RSV, genellikle hafif, soğuk algınlığına benzer semptomlara neden olan yaygın bir solunum virüsüdür. Burun tıkanıklığı veya burun akıntısı, kuru öksürük, düşük- derece ateş, “Boğaz ağrısı, hapşırma ve baş ağrısına neden olabilir. Temastan 4-6 gün sonra ortaya çıkar. Çoğu insan bir veya iki hafta içinde iyileşir, ancak özellikle yaşlılarda, bağışıklık sistemi baskılanmış bireylerde ve bebeklerde bu durum daha ciddi ve ciddi olabilir. Ayrıca hastaneye yatmayı da gerektirebilir.”

“RSV ENFEKSİYONU PNÖMAN VE BRONŞİYOLİTE NEDEN OLABİLİR”

Ağır vakalarda RSV enfeksiyonunun alt solunum yollarına yayılabileceğine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Hasan Hacıosman, “Bu gibi durumlarda zatürre veya bronşiyolite (akciğerlere giren küçük hava yollarının iltihabı) neden olabilir. Ayrıca orta kulak enfeksiyonu, astım ve tekrarlayan enfeksiyonlar da gelişebilir. Günümüzde risk gruplarını RSV’den koruyacak bir aşı var. Bebekler, hamileler “Yüksek riskli yetişkinlerin ve yaşlıların korunması önerilir”.

“RSV ENFEKSİYONUNA KARŞI ALINABİLECEK ÖNLEMLER”

Dr. Öğr. Üyesi Hacıosman, RSV enfeksiyonuna karşı alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı:

“Ellerinizi sık sık yıkayın. Çocuklarınıza el yıkamanın önemini öğretin.

Öksürdüğünüzde veya hapşırdığınızda ağzınızı ve burnunuzu kapatın.

Ateşi veya nezlesi olan kişilerle temasınızı sınırlayın.

Sık dokunulan yüzeyleri düzenli olarak temizleyin.

Eşyaları temiz tutun.

Kullanılmış mendilleri hızla çöp kutusuna atın.

“Eğer devam eden veya kötüleşen soğuk algınlığı benzeri semptomlarınız varsa, bir doktora danışın.”

“GLUTATYON ÜRETİMİ YAŞ İLE AZALIYOR”

Tüm enfeksiyonlardan korunmada doğal ve sağlıklı besinler tüketmenin, sigara ve alkolden uzak durmanın, kilo kontrolü, egzersiz ve uyku düzenine dikkat etmenin önemine vurgu yapan Dr. Hacıosman, bağışıklığı güçlendirmek için C vitamini ve glutatyon takviyesi alınabileceğini belirtti.

Dr. Öğr. Üyesi Hasan Hacıosman, “Son yıllarda temel antioksidan olarak kabul edilen Glutatyon, aslında vücudun doğal yapısında bulunan aminoasit bileşikleridir. Karaciğerin ürettiği Glutatyon, hastalıkların önlenmesinde kritik bir değere sahiptir. Sistein, glutamik asit ve glisin amino asitlerinden oluşan glutatyon, hücre hasarına karşı bariyer görevi görüyor. “Aynı zamanda karaciğeri kimyasallardan da arındırıyor. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde, hücre büyümesi ve yıkımının yönetilmesinde önemli rol oynayan bu amino asit bileşiğinin, ilaçların vücuttan atılmasını da kolaylaştırdığı biliniyor” dedi.

“GÜÇLENDİRME OLARAK DA UYGULANABİLİR”

Öğr. Üyesi Hasan Hacıosman, vücutta glutatyon üretiminin yaşla birlikte azalmaya başladığını belirterek, “Glutatyon tedavisi, glutatyonu desteklemek amacıyla kullanılabilmektedir. Bu tedavi sıklıkla bağışıklık sistemini güçlendirmek ve detoks amacıyla kullanılmaktadır. Ayrıca, Vücutta glutatyon eksikliğinin olmadığı durumlarda destektir. Glutatyon tedavisi ile bağışıklığı güçlendirerek enfeksiyonlardan korunmaya yardımcı olur.” “Yapılabilir” dedi.

“ALZHEIMER VE PARKİNSONA KARŞI GLUTATYON TEDAVİSİNDEN FAYDALANABİLİRLER”

Dr. Haciosman son olarak glutatyonun faydaları hakkında şu bilgileri verdi:

“Glutatyonun vücutta bağışıklık sistemini desteklemek, C ve E vitaminlerini canlandırmak, serbest radikalleri parçalamak, bazı enzimleri aktive etmek, yağların parçalanması için karaciğer ve safra kesesini desteklemek, toksinleri metabolize etmek ve DNA onarımı gibi işlevleri vardır. Kronik yorgunluk sendromu, kalp hastalıkları, damar tıkanıklıkları. “Glutatyon tedavisi kolit, yüksek kolesterol, osteoartrit, astım, katarakt, şeker hastalığı, glokom, Alzheimer ve Parkinson gibi birçok hastalığa karşı kullanılabiliyor.”

habersivrice.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu