Haber

Popocatepetl Yanardağı’nda son 1 ayda 13 patlama

– Popocatepetl Yanardağı’nda son 1 ayda 13 patlama

MEXİCO CİTY – Meksika’daki Popocatepetl Yanardağı’nda son 24 saatte 2, 14 Ekim’den bu yana 13 patlama yaşandı.

Meksika’daki Popocatepetl Yanardağı’nda patlamalar devam ediyor. Meksika Ulusal Afet Tedbire Merkezi’nin yayınladığı günlük rapora göre, Popocatepetl Yanardağı’nda son 24 saat içerisinde yaşanan 2 patlamanın yanı sıra 92 defa duman ve kül çıkışı meydana geldi. Yanardağdan çıkarak havaya karışan küllerin rüzgarın tesiriyle güneydoğu istikametine hakikat ilerlediği bildirilerek, Puebla eyaletinde yaşayan vatandaşların sıhhate ziyanlı olabilecek kül yağışı ve yağmurla birlikte oluşabilecek çamur akıntılarına karşı tedbir almaları tavsiye edildi. Yetkililer ayrıyeten, her an patlama gerçekleşme ihtimali bulunan yanardağın ağzından etrafa düşebilecek taş ve çakıllar nedeniyle de vatandaşların bölgeden uzak durmaları gerektiğini söz etti.

Son 1 ayda 13 patlama

Son bir yılda faaliyetlerinde artış görülen Popocatepetl Yanardağı, Manchester üniversitesi bilim adamlarına nazaran önümüzdeki bir kaç yıl içinde büyük bir patlama gerçekleşmesi beklenen yanardağlar ortasında beşinci sırada yer alıyor. Son olarak 12 Kasım’da 4 patlamanın yaşandığı yanardağda bugün gerçekleşen 2 patlama ile birlikte 14 Ekim’den bu yana 13 ve 2022 yılı içerisinde ise toplam 49 patlama kaydedilmiş oldu. Popocatepetl Yanardağı’nda 2021 yılı boyunca ise 8 kez patlama meydana gelmişti.

Aztek dili olan Nahuatl’da “Duman çıkaran dağ” manasına gelen Popocatepetl 5 bin 452 metre yüksekliğiyle Kuzey Amerika’nın ikinci büyük yanardağı konumunda yer alıyor. Kraterinin çapı 900 metre ve derinliği 150 metre olan Popocatepetl’in 16 kilometre kuzeyinde ise ikizi olan Iztaccihuatl Yanardağı bulunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu