Haber

Pompeo: Erdoğan ve Pence görüşürken kilitli kapıyı kırmaya çalıştım

Eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde dışişleri bakanı ve CIA direktörü olarak görev yapan Mike Pompeo, anılarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile dönemin Başkan Yardımcısı Mike Pence’in 2019’daki görüşmesinin detaylarını yazdı. Erdoğan ile Pence’in görüşmesi uzayınca Beştepe’de kilitli kapıyı kırmaya çalışan Pompeo, “Erdoğan ile Pence’in buluştuğu odanın kapısını iterek açmaya çalıştım” dedi.

O dönemde Trump Suriye’den çekilme emri verdi ve Türkiye Suriye’nin kuzeyinde Barış Pınarı Harekatı’nı başlattı. Pence ve Erdoğan, Ekim 2019’da Ankara’da bir araya geldi ve heyetler, operasyonun statüsü konusunda anlaşmaya vardı. Buna göre Ankara, Suriye Demokratik Güçleri’nin (QSD) yaklaşık 30 kilometre güneye çekilmesi halinde operasyonun durdurulacağını duyurdu. Görüşmenin ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Harekata ara veriyoruz. Bu bir ateşkes değil. Ateşkes iki meşru taraf arasında olacaktır” dedi.

‘KAPIYI KIRACAĞIMIZI SÖYLEDİM’

Pompeo, Erdoğan’ın ‘Pence ile birkaç dakika özel olarak görüşmek’ istediğini ancak görüşmenin ‘beklenenden uzun’ sürdüğüne işaret ederek, “Erdoğan, Pence ile ‘birkaç dakika’ özel olarak görüşmek istedi. Faydasızdı. Yirmi dakika daha geçti ve kararlıydım. Koridorda izinsiz yürüdüm ve Erdoğan ile Pence’in buluştuğu odanın kapısını itmeye çalıştım. Kilitliydi. Daha sonra muhatabıma kapıyı kıracağımızı söyledim.”

’15 TEMMUZ VİDEOSUNU İZLEYİNCE ENDİŞELENDİM’

Pompeo, 2017’de CIA direktörü olarak Türkiye’ye ilk ziyaretinde “izlemek zorunda kaldığı” 15 Temmuz darbe girişimine ait 3 saatlik videonun Pence tarafından izleniyor olmasından “endişelendiğini” belirtti. kuyu. Bunu bir sağlık sorunu olarak gördüm” diye devam etti.

‘HİÇ BU KADAR HIZLI PATLAYAN BİR ANGRY GÖRMEMİŞTİM’

Pompeo, İbrahim Kalın ve Hakan Fidan’ın 2017’de Beyaz Saray’da QSD ile iş birliğini tercih ettiklerini açıklayınca duyduğu öfkeyi de aktarmıştı. PKK’lı. Pompeo, Washington yönetiminin IŞİD’e karşı QSD ile birlikte hareket etme kararını açıkladığı anı anlatan ABD’nin QSD’ye verdiği desteğin Türkiye ile ilişkilerini bozacağını iddia ettiler. Pompeo, Fidan ve Kalın’ın “kızgın” olduğunu söyleyerek, , “Hiçbir odada bu kadar öfkeli olmamıştım.” “Öfkenin hiç bu kadar hızlı patladığını görmemiştim. (Cumhurbaşkanı Başdanışmanı) İbrahim Kalın ve Fidan bağırarak odadan fırladılar. Bağlantılar için olağanüstü bir an değildi” dedi. (DIŞ HABER)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu