Haber

Kenya Devlet Başkanı Ruto, Sudan’da çatışan tarafları “saçmalığa son vermeye” çağırdı

Kenya Devlet Lideri William Ruto, Sudan’daki çatışmaların bir an önce durdurulması gerektiğini belirterek, tarafları “saçmalığa son vermeye” çağırdı.

Ruto, Güney Afrika’nın Midrand kentindeki Pan-Afrika Parlamentosu’nda düzenlenen “Afrika İklim Değişikliği Konferansı”nda yaptığı konuşmada Sudan’daki iç çatışmaları değerlendirdi.

Ruto, Sudan’da çatışma halindeki generallerin Afrika parasıyla satın alınan askeri teçhizat ve hastaneler, yollar, köprüler ve havaalanları dahil her şeyi bombaladığını belirterek, “Generallere bu saçmalığa son vermelerini söylemeliyiz.” söz konusu.

Ruto, askeri kapasitenin çocuklarla ve kadınlarla savaşmak veya altyapıyı yıkmak için değil, teröristlere ve suç işleyenlere karşı kullanılması gerektiğinin altını çizdi.

Afrika kıtasının süregelen bu tür çatışmaları durdurmak için yetersiz olduğunu belirten Ruto, güvenlik ve barış çabalarının dış takviyeye bağlı olması nedeniyle Afrika Birliği’nin (AfB) bu krizleri sona erdirmek için yeterli güce sahip olmadığını değerlendirdi.

AfB bütçesinin ağırlıklı olarak gelişmiş ülkeler tarafından sağlandığı bilgisini paylaşan Ruto, fonların öncelikle AfB için oluşturulması gerektiğinin altını çizdi.

“Parayı veren düdük çalar” sözünü hatırlatan Ruto, AfB’nin bağımsız olarak kendi kararlarını vermesi gerektiğini kaydetti.

Sudan’daki çatışmalar

Sudan’ın başkenti Hartum ve diğer kentlerde 15 Nisan sabahı Sudan ordusu ile Hızlı Destek Güçleri (HDK) arasında silahlı çatışma çıktı.

Sudan Doktorlar Komitesi, çatışmalarda bugüne kadar 822 sivilin hayatını kaybettiğini, 3 bin 215 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Sudan’da ordu ile paramiliter STK arasında devam eden çatışmaların durdurulması amacıyla Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde taraflar arasında yürütülen müzakereler sonucunda 11 Mayıs’ta “Cidde Deklarasyonu” imzalandı.

Açıklamada, Sudan ordusu ve HDK’nın sivillere zarar verecek her türlü saldırıdan kaçınacağı belirtilirken, Sudan halkının çıkarlarının her iki taraf için de öncelikli olduğu vurgulandı.

Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Sudan’da devam eden çatışmalar nedeniyle 843 binden fazla kişinin ülke içinde yerinden edildiğini ve 259 bin kişinin komşu ülkelere taşındığını bildirdi.

IOM, “Çatışma devam ederse 1,8 milyon kişinin ülke içinde yerinden edilmesi bekleniyor” dedi. değerlendirmesini yapmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu