Haber

İran-Pakistan sınırındaki saldırıya kınama: ‘Kardeşlik ilişkilerine zarar veremeyecekler’

İran’ın güneydoğusunda, Pakistan sınırındaki Sistan-Belucistan eyaletinde bir eve kimliği belirlenemeyen kişilerce düzenlenen silahlı saldırıda 9 Pakistan vatandaşının öldürüldüğü bildirildi. İran’ın güneydoğusunda, Pakistan sınırındaki Sistan-Belucistan eyaletinin Seravan ilçesinde kimliği belirlenemeyen silahlı kişiler, bir evde 9 yabancı uyruklu kişiyi öldürdü. Şu ana kadar saldırıyı kimsenin üstlenmediği bildirildi.

İRAN’A ‘SORUŞTURMA’ ÇAĞRISI

Sistan-Belucistan Vali Yardımcısı Ali Rıza Merhameti, “Sirkan Seravan bölgesinde Pakistan uyruklu kişilerin yaşadığı konutlara 3 silahlı kişi girerek ateş açtı, 9 kişiyi öldürdü, 3 kişiyi de yaralayarak olay yerinden kaçtı.” Olayın ‘terör saldırısı’ olduğunu belirten Merhameti, saldırının ardından kaçmayı başaran saldırganların kimliklerinin belirlenmesi için polis ve istihbarat yetkilileri tarafından geniş çaplı soruşturma başlatıldığını belirtti.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı konuya ilişkin yaptığı açıklamada, 9 Pakistan vatandaşının öldürülmesini “terör olayı” olarak nitelendirerek, Tahran yönetiminden olayı derhal araştırıp sorumluların yakalanmasını istedi.

DIŞ İLİŞKİLERDEN TAZİYE

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasser Kenani, ülkenin güneydoğusundaki Sistan-Belucistan eyaletinin Saravan şehrinde kimliği belirlenemeyen kişilerce 9 Pakistan vatandaşının öldürüldüğü silahlı saldırıyı kınadı ve Pakistan hükümetine ve mağdurların ailelerine başsağlığı diledi. Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre Kenani, cumartesi sabahı Seravan kentinde meydana gelen olaya ilişkin açıklama yaptı.

Kenani, ilk belirlemelere göre 9 kişinin ölümü, 3 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan ve soruşturması devam eden silahlı saldırıyı şiddetle kınadı. Olayda ölenlerin Pakistan vatandaşı olduğunu belirten Kenani, Pakistan hükümetine ve hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi. Konuyla ilgili İran’ın ilgili makamları tarafından soruşturma yürütüldüğünü belirten Kenani, “İran ve Pakistan, düşmanların iki ülkenin kardeşlik ilişkilerine zarar vermesine izin vermeyecektir.”

Ne oldu?

İran’ın güneydoğusunda, Pakistan sınırındaki Sistan-Belucistan vilayeti, son dönemde “devleti savunduğu” iddiasıyla zaman zaman silahlı hareketler düzenleyen ‘Ceyş el-Adl’ adlı örgütün saldırılarına sahne oluyor. Sünni Beluc halkının hakları”. Örgüt, 15 Aralık’ta Sistan-Belucistan eyaletindeki bir polis karakoluna düzenlenen ve 12 güvenlik görevlisinin öldürüldüğü saldırının sorumluluğunu üstlendi. Aynı bölgede 10 Ocak’ta polis karakoluna düzenlenen ve 1 polis memurunun hayatını kaybettiği saldırıyı da Ceyşul Adl örgütü üstlendi.

Ceyshul Adl, sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada, 17 Ocak’ta İran Devrim Muhafızları Ordusu’na mensup bir albayın öldürüldüğü saldırının sorumluluğunu üstlendiğini belirtti. Baskınların ardından İran, örgütün Pakistan topraklarında olduğu iddia edilen kamplarını vurdu. Buna karşılık Pakistan, İran topraklarında bulunduğunu iddia ettiği Beluc örgütünün mevzilerini bombaladı. (DIŞ HABER)

kureajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu