Haber

G20 sonuç bildirgesinde Türkiye’ye diplomatik teşekkür

Cumhurbaşkanı Erdoğan Hindistan’da! Bu şekilde karşılandı

Bu yıl Hindistan’ın ev sahipliğinde “Tek Dünya, Tek Aile, Tek Gelecek” ana temasıyla düzenlenen 18. G20 Liderler Zirvesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı resmi karşılama töreniyle başladı.

Tören kapsamında “Liderler Alanı”nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da aralarında bulunduğu liderler bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tek Dünya” temasıyla düzenlenen günün ilk oturumuna da katıldı.

TÜRKİYE’NİN ÇABASINA TEŞEKKÜR EDERİZ

G20 Başkanlar Tepesi’nde yayınlanan sonuç bildirgesinde, Rusya ile Ukrayna arasındaki Karadeniz tahıl anlaşması sürecinde Türkiye ve Birleşmiş Milletler’in gösterdiği çabalara teşekkür edildi. Bu anlaşmanın sürdürülmesi için çalışmaya devam edilmesi yönünde bir davet yapıldı. Afrika başta olmak üzere gelişmekte olan ve en az gelişmiş ülkelerdeki talebin karşılanması için tahıl anlaşmasına ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

“UKRAYNA SAVAŞINDA TÜM DEVLETLER BM SÖZLEŞMESİNE UYGUN OLARAK HAREKET ETMELİ”

G20 başkanlarının üzerinde mutabakata vardığı sonuç bildirgesi yayımlandı. Sonuç bildirgesinde tüm üye devletlerin Ukrayna’ya ilişkin BM tüzüğüne uygun hareket etmesi gerektiği belirtildi.

Bildiride yer alan diğer hususlar şöyle:

-Ukrayna savaşıyla ilgili olarak tüm devletlerin BM sözleşmesinin unsur ve amaçlarına uygun hareket etmesi gerekmektedir.

– Ukrayna’da ek toprak kazanımı sağlamak amacıyla güç kullanımından veya tehdit edici dilden kaçınılmalıdır.

– Nükleer silahların kullanılması veya kullanma tehdidi kabul edilemez.

– Ukrayna konusunda farklı görüş ve değerlendirmeler var.

2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonu için yılda 4 trilyon dolar temiz enerji gerekiyor.

– Rusya ve Ukrayna’ya, Rusya ve Ukrayna’dan tahıl, besin ve gübrenin derhal ve engellenmeden teslim edilmesini sağlama çağrısında bulunuyoruz.

– Çatışmaların barışçıl yollarla çözülmesi, krizlerin diyalog ve diplomasi yoluyla çözülmesine yönelik çabalar kritik önem taşıyor.

– Rus gıda ürünleri ve gübrelerinin dünya pazarlarına erişimine yönelik olarak Türkiye ve BM’nin aracılık ettiği İstanbul Anlaşmaları yönündeki çabaları takdirle karşılıyoruz.

RUSYA’YA BİLDİRİM: KABUL EDİLEMEZ

– (Rusya-Ukrayna savaşı) Nükleer silahların kullanılması veya kullanılma tehdidi kabul edilemez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu