Ekonomi

Fed enflasyon endişeleri nedeniyle faiz tahminlerini güncelleyecek

Federal Rezerv Çarşamba günü iki günlük toplantısını tamamlarken, beklentiler merkez bankasının mevcut faiz oranlarını koruyacağı yönünde. Ancak, politika yapıcılar enflasyonun sürekliliğine ilişkin artan endişelerini dile getirebilir ve bu da bu yılın ilerleyen dönemlerinde olası faiz indirimlerinin zamanlaması ve kapsamı konusunda daha şahin bir duruşa yol açabilir.

Daha önce Mayıs ayında bir faiz indirimi bekleyen yatırımcılar, bu yıl beklenenden daha güçlü ekonomik büyüme ve daha kalıcı enflasyonun ardından beklentilerini Haziran ayına çekmiştir. Piyasa şimdi, Fed’in Aralık ayındaki medyan tahminleriyle uyumlu olarak, her biri 25 baz puanlık üç faiz indirimi bekliyor. Yaklaşan toplantıda güncellenmiş ekonomik tahminler ve politika yapıcıların bireysel faiz tahminlerini gösteren revize edilmiş bir “nokta grafiği” yer alacak.

Federal Rezerv Aralık ayında enflasyonun yıllık %2 hedefine doğru ilerlediğine dair güvenle daha güvercin bir görünüme geçiş yapmıştı. Enflasyon o zamandan bu yana hızlandı, ancak bazı analistler son zamanlarda artan tüketici ve üretici fiyat endeksi rakamlarını mevsimsel faktörlere bağlıyor.

Ocak toplantısının ardından Fed Başkanı Jerome Powell, faiz indirimlerini değerlendirmeden önce enflasyonun düşmeye devam edeceğine dair daha fazla güvenceye ihtiyaç olduğunu vurguladı. Powell ve diğer yetkililer bu toplantıyı yakın zamanda faiz indirimine gidileceği beklentilerini yumuşatmak için kullanabilir.

Powell ayrıca, hisse senedi piyasalarının rekor seviyelere ulaştığı ve kurumsal kredilerin güçlü taleple karşılandığı mevcut gevşek finansal koşullara değinerek daha şahin bir ton takınabilir. Powell’ın Kasım ayında finansal koşullara ilişkin yaptığı önceki yorumlar, beklenenden daha az agresif faiz artışlarına ilişkin spekülasyonlara yol açmıştı.

Toplantıda ayrıca Fed’in bilançosunu 9 trilyon dolar civarındaki zirvesinden 7,5 trilyon dolara indiren niceliksel sıkılaştırma (QT) programı da ele alınabilir. ING Amerika Bölgesi Araştırma Başkanı Padhraic Garvey’e göre, sistemde hala yaklaşık 1 trilyon dolar fazla likidite olduğu için QT sürecini hızlandırmaya acil bir ihtiyaç yok.

Ayrıca Fed, Fed Başkanı Christopher Waller’ın önerdiği gibi tahvil alım stratejisini değiştirmeyi tartışabilir ve ipoteğe dayalı menkul kıymetler yerine daha kısa vadeli Hazine tahvilleri tutmaya yönelebilir. Bu yaklaşım, Eagan tarafından açıklandığı üzere, bankacılık sistemi içerisinde gerekli likiditeyi korurken piyasa etkisini azaltabilir.

Toplantı sona ererken, paydaşlar merkez bankasının mevcut ekonomik ortama tepkisini ölçmek için Fed’in güncellenmiş ekonomik projeksiyonlarını ve politika yapıcıların faiz tahminlerindeki değişiklikleri yakından izleyecekler.

InvestingPro İçgörüleri

Yatırımcılar ve politika yapıcılar Federal Rezerv’in bir sonraki hamlelerini incelerken, bu belirsiz ekonomik ortamda bireysel şirketlerin performansını ve istikrarını göz önünde bulundurmak çok önemlidir. Bu şirketlerden biri olan BESG, istikrar ve uyarı sinyallerinin bir karışımını sunuyor. Piyasa değeri 78,77 milyon USD olan BESG, piyasada ağır bir oyuncu olmayabilir, ancak hisse senedi genellikle düşük fiyat dalgalanmalarıyla işlem gördüğü için istikrarlı bir oyuncu olduğunun işaretlerini veriyor – bu, ekonomik belirsizlik dönemlerinde istikrar arayan yatırımcılar için özellikle uygun olabilecek bir InvestingPro İpucu.

BESG 13 yıl üst üste temettü ödemeleri konusunda övgüye değer bir geçmişe sahip olsa da, şirketin mevcut temettü verimi %4,34’tür. Bu rakam, son temettünün 27 Şubat 2024’te sona erecek olmasıyla birleştiğinde, zayıf brüt kâr marjları ve yatırımcıların dikkatle değerlendirmesi gereken faktörler olan zayıf bir serbest nakit akışı getirisi anlamına gelen bir değerleme ile boğuşsa bile, şirketin hissedar getirilerine olan bağlılığına dair bir fikir vermektedir.

Son dönemdeki performans açısından, BESG’nin farklı zaman dilimlerindeki toplam fiyat getirisi karışık bir tablo çiziyor: geçtiğimiz hafta %0,96’lık hafif bir düşüş ve yılbaşından bugüne %1,94’lük bir düşüş, buna karşın geçtiğimiz yıl %3,52’lik mütevazı bir kazanç. Şirketin hisseleri şu anda 52 haftanın en yüksek seviyesinin %96,1’inde işlem görüyor ve bir önceki kapanış 11,48 USD’den gerçekleşti. Zorlu ekonomik koşullarda yol alan bir şirketi yansıtan bu veri noktaları, bireysel firmaların mevcut finansal iklimde nasıl yönetildiğini anlamak isteyen yatırımcılar için özellikle uygun olabilir.

InvestingPro, BESG’nin finansal sağlığı ve performans metriklerini daha derinlemesine incelemek isteyenler için yatırımcıların daha bilinçli kararlar almasına yardımcı olacak ek InvestingPro İpuçları sunuyor. InvestingPro aboneliğinde %20’ye varan indirimden yararlanmak için INVTROZEL1A kupon kodunu kullanın ve daha geniş bir içgörü yelpazesine erişim sağlayın. Daha birçok InvestingPro İpucu ile yatırımcılar kendilerini BESG ve benzer şirketlerin kapsamlı bir analizi ile donatabilirler.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

demirkoyajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu