Haber

Diyarbakır’da Kamışlı açıklaması: Halkımızın özgürlük hareketine engel olamaz

DİYARBAKIR– Türkiye’nin Rojava’nın Tirbespiyê-Kamışlı yolu üzerinde silahlı insansız hava aracıyla araca düzenlediği saldırıda Kamışlı Kantonu Eşbaşkanı Yusra Derwêş, yardımcısı Liman Şiwêş ve şoför Fırat Tûma hayatını kaybetti, Eş Önder Gabî Şemûn yaralandı ( ŞİHA).

Türkiye henüz saldırıya ilişkin resmi bir açıklama yapmazken, Halkların Demokratik Partisi (HDP) saldırıyı kınadı ve dünya kamuoyuna farkındalık çağrısında bulundu. HDP’den yapılan açıklamada, “Rojava halkının iradesine yönelik cinayetler serisinin sonuncusu olan Qamişlo Kantonu Eş Önderi Yusra Derwêş, Lîma Derwêş ve Fırat Tûma’ya yönelik bombalı saldırıyı kınıyoruz. dünya kamuoyu tüm dünyanın gözü önünde gerçekleşen bu suikastlara bir an önce dur demelidir.” davet ediyoruz”

GÜVENLİĞE TEPKİ, ‘BASIN BÜLTENİNE GEL’

Yeşil Sol Parti Diyarbakır İl Teşkilatı, Dağkağı Meydanı’ndaki saldırıyla ilgili açıklama yapmak istemeden önce bölgeye onlarca çevik kuvvet ve gözaltı aracı getirildi. Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Sinan Çiftyürek, Diyarbakır Milletvekili Mehmet Kamaç, İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek, HDP İl Eşbaşkanları, Yeşil Sol Parti İl Eşbaşkanları ve Tevgera Jinên Azad (TJA-Özgür Kadın Hareketi) aktivistleri, isyan gruplarının saldırıya uğradığını açıkladı. meydanın 5 farklı noktasına konuşlandırıldı. katıldı.
Saat 17.30’da başlaması gereken ifadeyi “yasa dışı” olarak nitelendiren polis, ifadeye izin vermedi. Bunun üzerine milletvekilleri tepki açıklaması yapmak istedi. Milletvekillerinin açıklama yapmak istediği alan da ablukaya alındı. Emniyetin belirlediği alanda açıklama yapmak istemeyen milletvekillerinden Cengiz Çiçek, “Her şeyi siz belirleyecekseniz basın açıklamasını siz yapın” diyerek tepki gösterdi. Basının ortasında milletvekillerini ve çevik kuvvet polisini işaret eden Sinan Çiftyürek, “Basına mı yoksa polise mi danışalım?” tepki gösterdi.

‘BU SALDIRILAR HALKIMIZIN ÖZGÜRLÜK HAREKETİNİ DURDURAMAZ’

Görüşmelerin ardından açıklama yapan Sinan Çiftyürek, “Burada apaçık bir hukuksuzluğa tanık oluyorsunuz. Qamişlo’da yaşanan katliamı protesto etmek istedik. Sınır ötesi harekâtın Kürt sorununun çözümüne katkı sağladığını belirten Halkımızın başı sağ olsun, “Burada yapmak istediğimiz açıklamayı polisin keyfi olarak engellemesini kınıyoruz. Bu yasa dışı bir hareket değil, siyasi partilerimizin imzaladığı bir metindir. Bu saldırılar halkımızın özgürlük hareketine engel olamaz” dedi.

Çiftyürek’in konuşmasının ardından açıklama için Dağkapı Meydanı’nda toplanan kalabalık dağıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu