Buğday tarlaları son yağışlarla yeşerdi
– Buğday tarlaları son yağışlarla yeşerdi
Kuraklığın yaşandığı buğday, son yağışlarla üreticileri sevindirdi
Buğday ilk aşamasını tamamladıktan sonra ‘soğuma’ aşamasına girer.
KIRKLARELİ – Kırklareli’nde ekim ayının kurak geçmesiyle birlikte nesli tükenen buğday, son yağışlarla üreticileri sevindirdi.
Türkiye’nin nadide tahıl ambarlarından biri olan Trakya’da ekim ayının kurak geçmesiyle birlikte üreticiler tedirgin oldu. Son yağışlarla birlikte rahat nefes alan üreticiler, buğdayda yüksek verim bekliyor. Yağışların da etkisiyle yeşeren buğday tarlaları, kış gelmeden ilk evresini tamamladı ve ‘soğuma’ evresine giriyor. Kuraklık nedeniyle Kırklareli’nde bazı bölgelerde ekim ayında ekilmesi gereken buğdaylar, kasım sonunda ekildi.
son yağmurlar
Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, alışık olmadıkları bir dönemde ekime başladıklarını belirterek, “Buğday ekiminde beklenmedik ve sıra dışı bir dönem geçirdik. Ekim ayında yapmamız gereken buğday ekimini Kasım ayı sonuna doğru yaptık” dedi. Erken ekim yapan arkadaşlarımız sıkıntı yaşadı. Ancak son günlerde yağan yağmurlarla birlikte buğday ekilen alanlarda gözle görülür ve sevindirici gelişmeler yaşanıyor. Gerçekten istediğimiz sıcak hava ve yağışlı hava ile çok yeterli hale geldi” dedi.
“Yağmurlar gelince kayıplarımız çok düşük seviyeye indi”
Son yağışlarla birlikte erken ekilen tarlalarda hasarın çok düşük seviyeye indiğini vurgulayan Şaylan, “Yağmurlar gelince kayıplarımız çok düşük seviyeye indi. Önümüzdeki yıl istenilen seviyede. Şu anda üreticilerimiz buğdayın durumundan çok memnun. Umduğumuz gibi sezon başıydı. Olsaydı da zor günler bizi bekliyordu” dedi.
Buğday kış gelmeden gerekli seviyeye ulaştı
Buğdayın çeşitli aşamalardan geçtiğini ifade eden Şaylan, kış gelmeden gerekli seviyeye geldiğini söyledi. Buğdayın 5, -6 dereceyi görmesi gerektiğine değinen Şaylan, “Buğdayın çeşitli aşamaları var. Kardeşlenme aşaması var, soğuma aşaması var. Buğday makul bir süreye geldikten sonra mutlaka kardeş yapmak için bir sıcaklığa, buğday -5, -6 dereceleri görmeli, soğumalı, iklim değişikliğini de hesaba katarsak değişmeye başladılar, donarsa buğday verimi önceki yıllardaki kadar iyi olmaz, ondan sonra. Kıymetli buğday olması gereken seviyeye geldi, bu yüzden memnunuz.”
Öte yandan yeşeren buğday tarlaları havadan görüntülendi.