Ekonomi

Bayram öncesi sebze ve meyve fiyatları düşebilir

Adana’da bu yıl Ramazan Bayramı öncesi sebze ve meyvelerde artış beklenmezken, hava şartlarına bağlı olarak fiyatların düşebileceği belirtiliyor.

Türkiye’nin en değerli sebze ve meyve üretim merkezlerinden biri olan Adana’daki Vedat Dokalay Hal Kompleksi’nde fiyatlar pazarın ve piyasanın altında. Domates 6-10 lira, biber 17-23 lira, soğan 15-20 lira, patates 4-10 lira. Nane ve maydanoz 1 liradan 50 kuruşa, marul 5 liradan, elma 10 liradan, kivi 15 liradan, portakal 7 liradan, limon 4-6 liradan satılıyor.

Adana Aracılar Odası Onursal Başkanı Ali Batman, bayram öncesi fiyatlarda artış beklemediklerini belirtti. Batman, “Satışlar arz ve talebe göre dengeleniyor. Ürün azsa fiyat artar, fazla olursa fiyat düşer. Şu anda Türkiye’de konuşulan soğan. En iyi soğan olan Karacabey satılıyor. 18-20 lira, yeşil soğan 13-16 lira. İkinci kalite 4 lira, birinci kalite 8-10 lira, domates 6 liradan 10 liraya satılıyor” diye konuştu.

“Ürün bol, fiyatlar düşüyor”

Bayram öncesi sebze ve meyvede artış beklemediklerini anlatan Ali Batman, “Bayram öncesi sebze ve meyvede zam yapılacak diye bir kural yok. Arz ve talebe bağlı. bol, fiyat kendiliğinden düşer. Hava şartları da fiyatları belirliyor. Bu sene hava şartları çok değişken. Bu da ürünleri etkiliyor. Havalar normale dönerse bayram öncesi veya sonrası fiyatlar düşecektir. Yeter ki ürün bol olsun” dedi.

Erik hakkında konuşan Batman, “Şu anda erik henüz girmedi. Korsan olarak geliyor ve dışarıda satılıyor. Erik bol olunca fiyatı düşer.”

“Kontrol mekanizması çalışmıyor”

Piyasa ve piyasa fiyatlarının ortasında yaşanan fahiş artışlardan bahseden Batman, “Denetim mekanizmasının çalışması gerekiyor. 1580 Sayılı Kanun’da davalara girilmesiyle ilgili bir kural vardı. piyasadan çıktıklarında faturayı alacaklar ve faturaya göre kar marjı uygulanacaktır.Ancak serbest piyasa olduğu için iş 1 20 liradan alıp 20 liradan satsanız da kimse demiyor. eski sisteme kar marjı uygulansaydı 1 liraya aldığı malı 30 liraya 1 liraya satmak zorunda kalırdı piyasa ile piyasa arasında boşluk var böyle bir durum yok fiyat artışı gibi bir şey.Çünkü burası bizim üretim alanımız.Tüketim yerlerinde istanbul ve ankara da olabilir ama burada fiyat artırmamız pek mümkün değil.arz ve talebe bağlı.iş olunca Bol, fiyat kendiliğinden düşüyor. Burası borsa görevi görüyor” dedi. – ADANA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu