Haber

Almanya’da ‘erken emeklilik’ tartışması: ‘Bu bir hakkaniyet meselesi’

ALMANYA – Almanya’da sıkça gündeme gelen 63 yaşında erken emeklilik ile emeklilik yaşının yükseltilmesi, yeniden gündemde. Federal Hükümet ortağı Hür Demokrat Parti’nin (FDP) kurultayında, 63 yaşında emekliliğin kaldırılması kararı tartışmayı başlattı. Hükümetin diğer ortakları Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller ile Alman Sendikalar Birliği, 63 yaşında emekliliğin kaldırılmasına karşı çıkarken, Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ve işveren birlikleri FDP gibi kaldırılmasından yana görüş bildirdi. Almanya’da olağan emeklilik yaşı 67, ancak 45 yıl prim ödemiş olanlar 63 yaşında kesintisiz emekli olabiliyor.

SPD’Lİ BAŞBAKAN KESİN OLARAK KARŞI ÇIKTI

FDP’nin, 63 yaşında emekliliğin kaldırılması önerisi, Federal Hükümet’te yeni bir çatlağa sebep oldu. SPD’li Başbakan Olaf Scholz, öneriye kesin olarak karşı çıktı. Hamburg kentindeki Avrupa Parlamentosu (AP) seçim kampanyasında konuşan Scholz, “Uzun yıllar çalışılmış ve hak edilmiş erken emeklilik, bir hakkaniyet meselesidir” görüşünü ifade etti.

İsim vermeden FDP’yi eleştiren Scholz, şu anda ülkede 46 milyon insanın çalıştığını, bunun son yılların en yüksek sayılarından biri olduğunu söyledi. Başbakan Scholz, bu bağlamda, FDP’nin erken emekliliğe gönderme olarak, ‘Almanya Eğlence Parkı’ (Freizeitpark Deutschland) nitelemesini de eleştirdi. Şu anda 67 olan emeklilik yaşının yükseltilmesine de karşı çıkan Scholz, bunun emekli aylıklarının azalmasına yol açacağını söyledi.

FAHİMİ: FDP İŞÇİLERİN ÇALIŞMA KOŞULLARINDAN HABERSİZ

Alman Sendikalar Birliği Başkanı (DGB) Yasmin Fahimi de 63 yaşında emekliliğin kaldırılmasına karşı görüş bildirdi. Hamburg’da düzenlenen 1 Mayıs etkinliğinde konuşan Fahimi, FDP’nin emeklilik önerilerinin dünyanın gerçeklerinden uzak olduğunu savundu, “Bunu söyleyenlerin, işçilerin çalışma koşullarından haberleri yok” dedi.

63 yaşında emekliliğin kaldırılmasına karşı olan Yeşiller’in üst yönetimi, FDP’nin önerisini görmezden gelirken, partinin Thüringen Eyalet Meclis Grubu yöneticisi Mandeleine Henfling, öneriye çok sinirlendiğini söyledi. Eyalet kamu yayın kuruluşu MDR’ye konuşan Henflin, öneriyi hükümet ortaklarına karşı bir ‘saldırı’ olarak niteledi, “SPD ve Yeşiller koalisyon yapmış bir partinin bu önerisinin amacını gerçekten anlamış değilim” görüşünü ifade etti.

CDU’LU SPAHN: ALMANYA’NIN REFAH DÜZEYİNİ DÜŞÜRÜYOR

CDU, 63 yaşında emekliliğin kaldırılmasından yana olduğu gibi emeklilik yaşının da yükseltilmesini talep etti. CDU Başkan Yardımcısı Jens Spahn, 63 yaşında emekliliğin, Almanya’nın refah düzeyini düşürdüğünü ileri sürdü. Spahn, Alman İkinci Televizyonu’nda (ZDF) ise Federal Hükümet’in ekonomi politikasına sert eleştiriler yöneltti, Almanya’nın şu anda Avrupa’da ekonomik olarak en geride ülkelerden biri olduğunu söyledi.

FDP de 12 maddelik ekonomik değişim önerisinde, 63 yaşında emekliliğin ülkenin ekonomik gelişimini engellediğini, kalifiye elemanların erken yaşta emekli edildiğini, kalifiye eleman ihtiyacının sürekli arttığı bir dönemde erken emekliliğe son verilmesi gerektiğini savunuyor.

İŞVEREN BİRLİKLERİ DE ERKEN EMEKLİLİĞE KARŞI

Alman İşverenler Birliği Başkanı Rainer Dulger de kalifiye eleman ihtiyacının olduğu bir dönemde, erken emeklilikle kalifiye elemanların iş pazarından çekildiğini söyledi. Rheinische Post gazetesine konuşan Dulger, 2012 yılında yürürlüğe giren 63 yaşında emekliliği, ülke ekonomisinin ‘büyük kan kaybı’ olarak niteledi. Erken emekli olan kalifiye elemanların yerlerinin doldurulamadığını belirten Dulger, bu durumu kendi işletmesinde yaşadığını söyledi. İşverenler Birliği Başkanı Dulger, şu anda 67 olan emeklilik yaşının da insanların yaşam sürelerine göre ayarlanmasını, dolayısıyla yükseltilmesini istedi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu