Ekonomi

ABD’de ikinci el konut satışları 28 yılın en düşük seviyesinde

Ulusal Emlakçılar Birliği (NAR), Aralık 2023 ikinci el konut satış verilerini açıkladı. Buna göre ülkede ikinci el konut satışları, mevsimsellikten arındırılmış olarak geçen yılın Aralık ayında aylık bazda yüzde 1 azalarak 3,78 milyona geriledi. Piyasa beklentilerinin üzerinde azalan ikinci el konut satışlarının bu dönemde yüzde 0,3 artarak 3,82 milyona çıkması bekleniyordu.

Söz konusu dönemde Ağustos 2010’dan bu yana en düşük seviyesine gerileyen ikinci el konut satışları, geçen yılın kasım ayında yüzde 0,8 artışla 3,82 milyon olarak kaydedildi. Ülkede ikinci el konut satışları geçen yılın aralık ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,2 azaldı.

ABD’de ikinci el piyasasında ortalama konut fiyatları geçen yılın aralık ayında 6’ncı ayda da artarak yüzde 4,4 artışla 382 bin 600 dolara yükseldi.

Konut fiyatları geçen yıl rekor seviyelere ulaştı

Geçen yıl ikinci el konut satışları yüzde 19 düşüşle 4,09 milyona gerileyerek 1995’ten bu yana en düşük seviyesine gerilerken, ortalama konut fiyatları 2023’te 389 bin 800 dolar ile rekor seviyeye ulaştı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen NAR Baş Ekonomisti Lawrence Yun, konut satışlarının geçen yılın son ayında dibe vurduğunu, yeni yılda ise yükselişe geçtiğini belirtti.

Yun, mortgage (konut kredisi) faiz oranlarının sadece 2 ay öncesine göre ciddi oranda düştüğünü, önümüzdeki aylarda piyasadaki konut stokunun artmasının beklendiğini belirtti.

Konut fiyatlarında son 3 yılda yaşanan hızlı artışın sürdürülebilir olmadığına dikkat çeken Yun, “Günümüz kiracılarına ev sahibi olmanın yolunu açmak çok önemli. Ekonomik ve gelir artışını ve en önemlisi istikrarlı konut inşaatını gerektiriyor. ” İfadelerini kullandı.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) yüksek enflasyona karşı uyguladığı agresif para politikası sıkılaştırması da geçtiğimiz yıl konut kredisi faiz oranlarını artırdı. ABD’de 30 yıl vadeli mortgage (ev kredisi) için ortalama faiz oranı geçen yıl yüzde 8’e yaklaştı.

Konut stokunun düşük seviyelerde kalması, talepteki düşüşe rağmen konut fiyatlarının düşmesini engelledi.

agacoren-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu