Haber

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Çavuşoğlu ile düzenlediği ortak basın toplantısında şunları söyledi: (2)

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerle ilgili olarak ABD’nin ihtiyaç duyulduğunda Türkiye’nin yanında olduğunu belirterek, “Bu dönemde ve yeniden yapılanma sürecinde sonuna kadar yanınızdayız.” söz konusu.

Blinken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Türkiye’yi ziyaret etmek için değerli bir zaman olduğunun altını çizen Blinken, “Size Başkan (Joe) Biden ve Amerikan halkından bir mesaj getirdim. İhtiyacınız olduğunda ABD yanınızda. Sonuna kadar yanınızdayız. bu dönemde ve yeniden inşa sürecinde.” terimini kullandı.

Blinken, dünkü ziyaretinin ilk etabında depremde yaşanan tahribatı kendi gözleriyle gördüğünü belirterek, sayısız bina ve caddede yaşanan tahribatı veya yıkımı kelimelerle ifade etmenin sorun olduğunu söyledi.

ABD Lideri Biden’ın ilk depremin hemen ardından kurtarma ve yardım ekiplerine talimat verdiğini vurgulayan Biden, ekiplerin yanı sıra Türkiye’ye yaklaşık 8 ton yardım malzemesi gönderdiklerini söyledi.

ABD’nin Türkiye’ye bugüne kadar toplam 185 milyon dolarlık yardım açıkladığını hatırlatan Blinken, “Washington’daki Türk Büyükelçiliği’ni ziyaret ettiğimde kapının önüne o kadar çok koli yığılmıştı ki zorlukla girebildim. Şimdi Türkiye’nin önündeki evsizlere yardım etmek ve onu yeniden inşa etmek.” Daha gidilecek çok yol var. BM Genel Sekreteri (Antonio Guterres) 1 milyar dolarlık uzun vadeli yardım çağrısında bulundu. Müttefikler ve ortaklar birbirlerinin zor zamanlarında olduğu gibi biz de desteğimizi taahhüt ediyoruz.” dedi.

“Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısına Türkiye yanıtımızda yanımızdaydı”

Türkiye ve ABD’nin ortak güvenlik kaygılarında da birlikte hareket ettiğini vurgulayan Blinken, “Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısına yanıtımızda Türkiye yanımızda oldu. Türkiye’nin Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdiği destek çok kritikti. Bu diplomatik bir tavırdır.” Sayın Bakanın (Çavuşoğlu) BM Karadeniz Tahıl Girişimi’ndeki kişisel rolü, dünyanın dört bir yanındaki insanlara, özellikle de düşük gelirli ülkelerdeki insanlara gıda ulaştırılmasında çok önemliydi.” değerlendirmesini yaptı.

Blinken, Türkiye’nin Ukrayna savaşında yaptığı insani ve ekonomik yardımlara da övgüde bulunarak, “ABD, NATO ittifakının uzun vadeli ve aktif bir üyesi olarak Türkiye’nin katkılarına büyük önem veriyor. Birlikte çalışmaya ve ilişkilerimizi geliştirmeye devam edeceğiz. . Buna İsveç ve Finlandiya’nın üyelik süreci de dahildir.” söz konusu.

Küresel terörle mücadelede Türkiye ve ABD’nin de ortak hareket ettiğini belirten Blinken, “Türkiye’nin Yunanistan, Ermenistan ve İsrail ile ilişkilerini geliştirmeye yönelik olumlu adımlarından da memnuniyet duyuyoruz. Bu ülkelerin halkları omuz omuza çalışıyor. Depremin ardından enkaz altında kalanlar, “Devam etmeye kararlıyız. Türkiye, NATO ittifakında güçlü bir hava gücü olmaya devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

Blinken, iki ülke arasındaki ticareti geliştirmeye yönelik adımlar da atacaklarını vurgulayarak, yenilenebilir enerji alanında işbirliklerini geliştireceklerini vurguladı.

Türkiye ile ABD’nin demokrasiye, temel evrensel özgürlüklere ve insan haklarına saygıya dayalı bir ilişki içinde olduğuna işaret eden Blinken, “Türkiye ile her konuda anlaşamıyoruz ama iyi dost veya iyi dost olarak zorlukların ortasındayız. ortaklar yapar. Çünkü birbirimizle doğrudan ve açık konuşabiliyoruz.” dedi.

Türkiye’ye F-16 satışı

Blinken, Türkiye’nin F-16’ları modernize etmesi ve satın almasıyla ilgili olarak, “Türkiye’yi bu konuda destekliyoruz. Çünkü bir NATO müttefiki olarak bunu gerçekleştirmek bizim ulusal çıkarlarımızadır.” söz konusu.

Finlandiya ve İsveç’in NATO üyelik sürecini değerlendiren Blinken, “Finlandiya ve İsveç’in üyelik süreci ikili bir mesele değildir. En kısa zamanda bu üyeliği destekliyoruz.” sözünü kullandı.

Blinken, İsveç ve Finlandiya’nın Türkiye’ye taahhütleri konusunda “somut adımlar” attığını belirterek, “Bu iki ülkenin yakın zamanda NATO’ya katılacağına inanıyoruz.” dedi.

Türkiye ve Suriye’ye destek mesajı

Türkiye’deki depremlerden etkilenen Suriye’ye de gerekli yardımın ulaştırılmasının önemine işaret eden Blinken, “Bu korkunç sarsıntıların etkisiyle Suriye ve Türkiye halkının çabalarına sağlam temeller atıyoruz.” ifadesini kullandı.

İran’ın yüzde 84 saflıkta uranyum zenginleştirdiği haberinin sorulması üzerine Blinken, “Bu haberleri gördük. Avrupalı ​​ortaklarımızın yanı sıra Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ile de yakın temas halindeyiz. Daha fazla bilgi almak için çalışıyoruz. .” o cevapladı.

Bugün Anıtkabir’i ziyaret edeceğini ve Washington Anıtı’nda Sultan Abdülmecid’in tuğrasının bulunduğunu ifade eden Blinken, bu tuğranın oraya yerleştirildiği günden bu yana iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek için değerli adımlar atıldığını vurguladı.

(Bitti)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu